Новини

«Наука – це вона»: Укрпошта створила марки із зображенням українських науковиць

Мета проєкту «Наука – це вона» – побороти стереотипи про те, що нібито існують суто «чоловічі» професії.

Ілюстрація Укрпошти

В межах освітнього арт-проєкту «Наука – це вона» Укрпошта презентувала однойменний поштовий блок із чотирьох марок, на яких зображені українські науковиці, що досягли вагомих здобутків у ІТ, фізиці та математиці. Про це повідомляє Укрпошта.

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський розповідає, що цей проєкт хоче показати загалу, що жінки можуть досягти професійних висот у математиці, фізиці, ІТ і що це не суто чоловічі царини.

Ініціатор проєкту, інвестор та засновник української технологічної компанії Roosh Сергій Токарєв зазначає, що проєкт покликаний боротися зі стереотипами у професіях.

«Мета STEM is FEM та проєкту «Наука – це вона» – побороти стереотипи про те, що нібито існують суто «чоловічі» професії. Проєкт допомагає дівчатам долучитися до технічних та інших сфер, де наразі є гендерний дисбаланс, та побачити, що вони можуть досягти успіху будь-де, і в цих сферах також», – каже Токарєв.

На марках поштового блоку зображені чотири науковиці:
Катерина Ющенко: створила першу у світі формальну мову адресного програмування, на якій були створені перші програми розпізнавання простих геометричних фігур, друкованих та рукописних літер і цифр. Українка фактично започаткувала першу школу теоретичного програмування в СРСР.
Ольга Перевозчикова: розробила низку термінологічних державних стандартів із програмування, які вперше зафіксували сучасні норми україномовної ІТ-лексики. Авторка «Англо-українського тлумачного словника з обчислювальної техніки, Інтернету і програмування».
Антоніна Прихотько: розробила ряд методик вирощування надтонких кристалів органічних сполук, придатних для низькотемпературних спектральних досліджень, що вплинули на розвиток фізики твердого тіла. Організувала в Інституті фізики Києва спектральну лабораторію, яка згодом стала найбільшим у світі центром низькотемпературної спектроскопії неметалічних кристалів.
Клавдія Латишева: перша в Україні докторка фізико-математичних наук. Її праці з електродинаміки, теорії коливань та теорії ймовірностей, видані ще в 30 – 40 роках ХХ століття, і нині займають чільне місце у бібліотеках видатних математиків сучасності. Науковий доробок вченої – понад 40 робіт.

Поштовий блок випущено тиражем 8 тисяч примірників. Номінал кожної марки – 9 грн.
Виставка «Наука — це вона» буде представлена у приміщенні Головпоштамту протягом трьох днів – з 8 по 10 вересня.


Експозиція є частиною однойменного освітнього арт-проєкту, ініційованого STEM is FEM, що реалізується за підтримки UNICEF та ООН Жінки в Україні в рамках глобальної кампанії ООН Жінки «Покоління Рівності». Генеральним партнером проєкту є технологічна компанія Roosh.

 

Коментарі