Новини

Зеленський прибув на 76-ту Генеральну Асамблею ООН: про що там говоритимуть

На засіданнях Генасамблеї обговорюватимуть питання протистояння зміні клімату, розподілу вакцин, боротьби з бідністю та досягнення цілей сталого розвитку.

Фото: Слово і Діло

Сьогодні, 21 вересня, у Нью-Йорку розпочинається тиждень високого рівня 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. У ньому візьме участь Україна — Президент Володимир Зеленський вже прибув з робочим візитом до США.  Його виступ запланований на другу половину дня 22 вересня. Про це передає Укрінформ.

Цьогоріч на засіданнях Генасамблеї з 20 по 27 вересня обговорюватимуться питання протистояння зміні клімату, боротьби з бідністю та досягнення цілей сталого розвитку (SDG). У рамках обговорення цілей сталого розвитку, порушуватимуться теми гендерної рівності та активності молоді. Глобальна вакцинація розглядається однією з перших у переліку тем, які глави держав і урядів мають торкнутися, виступаючи з трибуни.

Серед іншого, 24 вересня заплановано діалог високого рівня з питань енергетики. Він стане першою глобальною зустріччю у цій сфері від часів Конференції ООН з нових і відновлюваних джерел енергії 1981 року. Лідери країн обговорюватимуть питання доступу до енергії, інновації, технології та інвестиції в галузь, перехід на відновлювану енергетику.

Торік тиждень високого рівня проходив віртуально, але вже цього року в ньому візьме участь близько сотні світових лідерів. При цьому зазначають, що до головної зали Генасамблеї матимуть доступ тільки чотири члени з делегації від кожної країни. Багато заходів проводитимуться онлайн.

В ООН заявляють, що готові до провокаційних та несподіваних заяв з трибуни, оскільки лідери одночасно звертатимуться як до міжнародної, так і своєї внутрішньої авдиторії.

Які цілі України на 76-й сесії Генасамблеї ООН

Зеленський проведе у Нью-Йорку низку зустрічей зі світовими лідерами, зокрема з президентом Туреччини Ердоганом, прем’єр-міністром Великобританії Джонсоном, Президентом Польщі Анджеєм Дудою, керівництвом ООН та інших міжнародних організацій, а також виступить у загальних дебатах на Генасамблеї.

Президент вважає Генасамблею ООН одним із основних майданчиків, на яких Україна може висловити протест щодо окупації частини Донбасу і Криму.

«Ми повинні не тільки говорити, а й вимагати відповідних дій. Ми шукаємо рішення Донбасу і Криму на всіх майданчиках. Так, організація ООН – це один із головних майданчиків. І ми не повинні пропускати таку можливість», — заявив Зеленський.

Раніше, 14 вересня, під час телефонної розмови з головою сесії Генасамблеї міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів про три головні пріоритети України на Генасамблеї:

— протидія російській агресії та відновлення територіальної цілісності України, деокупація Донбасу та Криму;

— поліпшення умов життя українців на територіях, які постраждали від російської агресії;

— подолання пандемії коронавірусу та її соціально-економічних наслідків.

Додамо, що прибувши до США Зеленський вшанував загиблих від теракту 11 вересня 2001 року біля меморіалу в Нью-Йорку, зокрема відзначивши пам’ять українців, що стали жертвами теракту. Про це передає Інтерфакс.

«20 років тому найбільший в історії світу теракт забрав життя 2 996 людей. 12 з них були українцями. Вічна пам’ять усім жертвам 9/11», — написав Зеленський на своїй сторінці у Facebook .

Коментарі