Новини

Ще не сиділи за партами: які освітні заклади Чернівців розпочали рік з дистанційного навчання

Учні двох ліцеїв через ремонтні роботи не мали змоги розпочати з 1 вересня очне навчання у своїх закладах.

Минулого тижня у Чернівецькій ОДА повідомили, що з цього тижня зупинятимуть освітній процес у школах, де вакциновано менш як 80% персоналу. До таких суворих рішень все ж не вдалися й цього тижня більшість учнів у Чернівцях знову вийшли на навчання. Проте, тепер уже державні органи влади інформують про те, що вже цього четверга ми опинимося в «жовтій» зоні.

Водночас не всі навчальні заклади міста встигли розпочати очне навчання вчасно. Так, учні ліцею № 10 (колишньої гімназії №3) з 1 вересня займалися дистанційно, а очне навчання в них розпочалося цього тижня. А в ліцеї №2 триває заочне навчання. В обох випадках причиною затримки з очним навчанням стали ремонтні роботи.

«Навесні ми розпочали роботи за проєктом НЕФКО. Ремонт фасаду, заміна вікон, тепломережі, встановлення сучасних вентиляційних систем, обробка відкосів тощо. Влітку виконали великі масштаби робіт, але згодом, ближче до навчального року, до проєкту були зміни, потім затримка з постачанням будматеріалів. Це призвело до того, що набрану весною та на початку літа швидкість робіт пригальмували», — каже директорка ліцею № 10 Оксана Попадюк.

Вчителі знайомилися з першачками ще у серпні, а 1 вересня провели лінійку. Проте, через ремонт у закладі Держпродспоживслужба не допустила заклад до навчання 1 вересня. 30 серпня всіх учителів попередили, що ліцей іде на дистанційне навчання. Наразі роботи ще не завершили повністю, але в коридорах та аудиторіях будівельники впоралися і тепер у закладі є змога проводити навчання у традиційній формі.

У другому ліцеї, як розповідає начальниця управління освіти Ірина Ткачук, збурення та спротиву не було — всі учасники освітнього процесу були готові до того, що ремонт триватиме впродовж майже всього першого семестру. Оскільки підрядники отримали погодження в липні та лише нещодавно розпочали масштабні роботи.

«Всі сторони освітнього процесу готові потерпіти, бо заклад натомість отримує енергоефективність, місто – економію бюджетних коштів, а діти – тепло та гарний зовнішній вигляд ліцею. План робіт у другому ліцеї розрахований на всю осінь», — каже Ірина Ткачук.

Як повідомляла «Шпальта», вже цього четверга, 23 вересня, Україна переходить у «жовту» зону. У Чернівецькій ОДА поки що не відмовляються від вимоги щодо 80% вакцинованого персоналу. Чи введуть такі норми вже в четвер, досі остаточно невідомо. Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій досі не зібралась, аби встановити конкретні карантинні обмеження.

У десятому ліцеї запевняють, що повертатися до заочного навчання не доведеться – заклад виконав вимогу щодо 80% вакцинованих.

«Останні три тижні наші темпи вакцинації пожвавішали і зрештою ми вийшли на показник у 80%. Але в нас немає тоталітарного режиму – у нашому закладі нікого не змушують імунізуватися. Так, ми проводимо роз’яснювальні бесіди на нарадах. Проте, є низка вчителів, яким це протипоказано за станом здоров’я. Вагітні, онкохворі, які нещодавно пройшли реабілітацію тощо. Тобто, стовідсотковий показник для нашого закладу нереальний», — каже директорка десятого ліцею Оксана Попадюк.

Своєю чергою начальниця управління освіти Ірина Ткачук розповідає, що освітяни можуть регламентувати свою роботу лише офіційними документами. Затверджених документально вказівок управління наразі не отримувало.

А тому освітяни міста керуватимуться постановою Кабінету Міністрів України № 1236 та постановою головного санітарного лікаря України №10 до отримання нових вказівок. Натомість у вказаних постановах немає для управлінців, власне, як і для самих шкіл, вимог щодо необхідності мати 80% вакцинованого персоналу для роботу навчального закладу.

Коментарі