Новини

Іспит на знання української мови: 15% українських чиновників провалили

Іспит з української для чиновників передбачений новим законом про забезпечення функціонування української мови як державної.

Фото: gabrielle-henderson/unsplash.jpg

В Україні підбили підсумки перших двох місяців проведення іспиту на рівень володіння державною мовою, що проводили серед чиновників, які претендують на державні посади. Всього серед потенційних чиновників не склали екзамен 15%. Про це йдеться у звіті Нацкомісії зі стандартів державної мови.

Іспит складається з чотирьох частин: «Культура мови» (24 тестові задання), «Читання» (20 тестових завдань), «Письмо» (1 завдання відкритого типу), «Говоріння» (2 завдання відкритого типу). Станом на 16 вересня Нацкомісія зі стандартів державної мови видала 22 265 сертифікатів.

Голова Комісії Орися Демська звернула увагу на те, що під час двогодинного іспиту те покоління, яке звикло в школі писати тести, краще проходило тестування і гірше письмову частину. Старше покоління провалило тести. 

В ефірі каналу «Україна 24» Демська розповіла, що 15% — це нормальний результат для країни, яка «є перехідною від однієї мовної моделі до іншої, спілкування на рівні держави і країни».

«Якщо людина не склала іспит, вона просто не призначається на посаду, і все. І таким чином іспит стає тим механізмом, який встановлює, що та чи інша особа через невміння нормально комунікувати не може виконувати функції державної служби», – пояснила Орися Демська.

Іспит з української для чиновників передбачений новим законом про забезпечення функціонування української мови як державної. Він покликаний визначити, чи знають чиновники державну мову, а відтак – чи відповідають займаній посаді. Українські чиновники, які з першого разу не складуть іспит на знання державної мови, отримають можливість для перездачі.

Раніше ми писали про те, що цього року в Україні вперше чиновники та претенденти на громадянство складатимуть іспит із державної мови. Іспитові майданчики облаштували зокрема у Києві, Чернігові, Полтаві, Вінниці, Івано-Франківську та Чернівцях.

Коментарі