Новини

Громадські організації закликали ООН визнати право людини на здорове довкілля універсальним

Право на здорове довкілля вже закріпили в конституціях і законах більшости країн світу.

Фото: ecoaction.org.ua

Більш ніж 850 організацій громадянського суспільства, груп корінних народів, громадських рухів та місцевих громад закликали Раду ООН з прав людини визнати право людини на безпечне й здорове навколишнє середовище. Про це йдеться в заяві правозахисної організації Amnesty International, що також долучилася до ініціативи.

«В умовах, коли мільйони людей потерпають від голоду і вимушеного переселення через наслідки зміни клімату й погіршення стану навколишнього середовища, стає очевидним, що людські життя й гідність залежать від здорового навколишнього середовища», — пишуть на сайті організації.

Від країн, що входять до ООН, також вимагають встановити новий мандат для Спеціальної процедури з прав людини та зміни клімату.

«Драматичні наслідки зміни клімату з вражаючою ясністю продемонстрували, наскільки здорове навколишнє середовище є невід’ємною частиною реалізації всіх наших прав. Легко сприймати нашу планету як належне, поки ми не побачимо справжню ціну її деградації: голод, кліматична міграція, безробіття, бездомність, хвороби та смерті», —прокоментувала генеральна секретарка Amnesty International Аньєс Калламар.  

Право на безпечне навколишнє середовище офіційно визнали більш ніж у 80% держав-членкинь ООН. Про це також побічно згадують у міжнародних договорах із прав людини.

Коментарі