Новини

Більшість українських школярів не хочуть вчитися дистанційно — опитування

Дистанційне навчання учні здебільшого оцінили негативно.

Фото: Annie Spratt, unsplash.com

Традиційну форму навчання обрали б 65% українських школярів, якби мали таку можливість. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Фото: КМІС

Інститут проводив опитування у межах проєкту, що фінансує Національне агентство академічних обмінів Польщі (NAWA), тож відповіді українських школярів порівнювали з результатами вибору учнів з Польщі.

Так, 60% польських і 65% дітей-респондентів з України надають перевагу традиційній формі навчання. По 21% школярів з Польщі та України обрали б змішану форму навчання. Лише 11% українських та 14% польських учнів підтримали дистанційне навчання.

Більшість учнів і з України, і з Польщі оцінюють дистанційне навчання негативно: 46% серед поляків та 51% ㅡ серед українців.

Зокрема, більшість респондентів вказала, що рівень викладання на онлайн-уроках нижчий, ніж на уроках в класах.

Фото: КМІС

Школярі-респонденти також визначили, що найбільшим бар’єром при поверненні до класів може стати необхідність рано вставати й добиратися в школу (36% українців та 34% поляків). Крім того, знижується мотивація після тривалого дистанційного навчання (30% українців та 33% поляків).

Результати опитування засвідчили, що дистанційне навчання в Україні було менш доступним через відсутність необхідних інструментів.

Фото: КМІС

Як проводили опитування?

З 15 по 27 серпня 2021 року КМІС провів всеукраїнське опитування школярів методом особистих інтерв’ю із використанням комп’ютера.

У процесі дослідження опитали 1 022 респондентів, які мешкають у 78 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим).

У Луганській та Донецькій областях опитування проводили тільки на територіях, що контролює Україна.

Коментарі