Новини

У Києві розпочався Марш рівності — мирна хода на підтримку прав ЛГБТ-спільноти. Про що він

Головна тема цьогорічного Маршу рівності стала безпека та вимога ввести в дію закони щодо злочинів на ґрунті нетерпимості до ЛГБТ+ та інших груп.

Сьогодні, 19 вересня, у Києві розпочався Марш рівності за права людини для ЛГБТІ+ спільноти. Його тема — «Країна для всіх. Закони для життя. Держава для безпеки».

Про це повідомляє Бабель.

Зазначають, що головна тема цьогорічного Маршу рівності стала безпека та вимога ввести в дію закони щодо злочинів на ґрунті нетерпимості до ЛГБТ+ та інших груп. Зокрема, вимагають імплементації законопроєкту № 5488: він дає визначення нетерпимості та пропонує встановити кримінальну відповідальність за «публічні заклики до насильства на ґрунті нетерпимості».

За повідомленням організаторів заходу, участь у Марші у 30 колонах зібралися близько 5 тисяч людей. Присутні кияни та мешканці інших областей. Також зазначають, що в парку Шевченка зібралися противники заходу.

У центрі Києва через Марш рівності перекрили низку вулиць. Зокрема перекрили  рух на Володимирській вулиці, бульварі Тараса Шевченка, Терещенківській вулиці, вулиці Льва Толстого та площі Льва Толстого. Також перекрито рух на частинах вулиць, прилеглих до маршруту маршу.

Про що цей марш

Головна тематика КиївПрайду 2021 – «Країна для всіх. Закони для життя. Держава для безпеки». Цього року Марш рівності має свій маніфест – перелік вимог до чинної влади. Маніфест підписали 24 організації, які підтримують рівні права для ЛГБТ-спільноти.

Вимоги:

1. Ухвалити законопроєкт № 5488, який спрямований на боротьбу з дискримінацією та встановлює відповідальність за злочини, мотивовані гомофобією, трансфобією й іншими формами нетерпимості.

2. Реформувати правоохоронну систему, щоб органи поліції та прокуратури розслідували злочини, мотивовані нетерпимістю.

3. Унеможливити заклики до дискримінації та насильства на адресу ЛГБТІ+ в публічному просторі.

4. Рухатися до офіційного визнання в Україні цивільних партнерств між людьми однієї статі.

5. Розглянути питання про створення центрального органу виконавчої влади, який опікуватиметься сімейною, демографічною та міграційною політикою.

6. Визнати чинники СОГІ (сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності) підставами вчинення домашнього насильства – для протидії такому насильству.

7. Почати реагувати на випадки булінгу в школі на підставі чинників СОГІ.

8. Підвищити увагу до психічного, сексуального й репродуктивного здоров’я ЛГБТІ+ в системі охорони здоров’я.

Раніше ми писали про те, що в Україні створили першу премію у сфері ЛГБТ+ активізму.

 

Коментарі