Новини

Висловити недовіру Осачуку: депутати Чернівецької райради проситимуть про це колег з облради

За відповідне звернення на сьогоднішній сесії районної ради проголосували більшість депутатів.

Під час сьогоднішнього засідання Чернівецької районної ради 34 депутати прийняли рішення звернутися до своїх колег з обласної ради. Вони хочуть, аби обласна рада оголосила недовіру голові Чернівецької ОДА Сергію Осачуку.

У Чернівецькій райраді вважають, що ОДА за нинішнього керівництва неналежним чином реалізовує програму «Велике будівництво», медична галузь має недостатнє фінансування для боротьби з COVID-19, а темпи вакцинації населення на Буковині вкрай низькі.

Ще два тижні тому депутати районної ради відвідували об’єкти «Великого будівництва». Їх повідомили про те, що одна зі шкіл району не працює, хоча заявляли про її готовність.  Про це розповіла «Шпальті» заступниця голови Чернівецької районної ради Людмила Кушнір.

«На місці ми побачили, що діти вчаться у дві зміни, через день ходять до школи. Хоча водночас у закладі не використовують величезне приміщення. З’ясувалося, що не фінансуються роботи підрядників. Відтак ми вирішили об’їхати всі школи, розташовані на території Чернівецького району, що будувалися за державною програмою», — каже Людмила Кушнір.

До прикладу, в Рідківцях школа виявилася в аварійному стані: стіни в тріщинах, які забивають дошками або бляхою, приховуючи дефекти. За словами заступниці голови райради, там немає підключення до газу, підстанція не виробляє достатньої потужності. З настанням холодів діти просто не зможуть навчатися. Крім того, туалети не пускають, бо немає води.

«Ми не могли зрозуміти, чому за такого фінансування Президентом України, школи здаються в напівготовому стані. Роботами, які не завершили підрядники, займаються викладацькі колективи. Прибирають території, фарбують вікна та двері, ремонтують замки, що не зачиняються. На наші запитання, чому вони це роблять, нам відповіли, що раніше вони працювали в іще гірших умовах», — каже пані Людмила.

Відтак заступниця голови райради каже, що депутати райради почали шукати діалог із владою, аби дізнатися, в чому справа. Проте, на їхні запити не відповідали, а в зустрічах відмовляли. Тому й вирішили підняти це питання на сесії.

Вчора на сесії обласної ради звернулися до депутатів, аби вони створили свою комісію та проїхалися об’єктами. А сьогодні, на своїй сесії, прийняли рішення про звернення до облради, аби вони розглянули можливість оголошення акту недовіри.

«Ми орган самоврядування.  У нас немає чималих повноважень та упереджених ставлень. Ми просто діємо від імені людей, які нас обрали. Політики тут жодної немає. Якби це було політичне рішення, всі політичні сили не були б настільки одностайними в голосуванні за це рішення.

У жодному разі не нівелювати хороші справи, які робить Президент і його команда. Бо наразі вони нівелюються насправді неякісним виконанням на місцях. Бо центральна влада не має змоги всіх контролювати», — каже Людмила Кушнір.

Водночас політолог Ігор Гаврада вважає, що будь-які рішення, що приймають органи влади або місцевого самоврядування, за своєю природою є політичним. Бо їх продукують у сфері політики.

«Чернівецька районна рада в межах своєї компетенції прийняла рішення звернутися до Чернівецької обласної ради і запропонувати розглянути питання про висловлення недовіри голові ОДА.

Надалі його скерують до обласної ради. В облраді можуть прийняти звернення та розглянути його або ж просто взяти до відома і не розглядати його», — пояснює політолог.

У будь-якому разі, на переконання Ігоря Гавради, сьогоднішнє рішення Чернівецької райради відкриває поле для політичних маневрів. Тепер різні політичні сили та партії мусять вести між собою переговори та домовлятися, виносити питання про недовіру чи не виносити. А якщо виносити, то підтримувати чи голосувати проти.

«Тобто, робити те, що називається публічним політичним процесом. В будь-якому випадку, виборцям, котрі цікавляться місцевою політикою не буде нудно. Керівництво ОДА не підтверджує факту протистояння. Обидва боки вживають гарні фрази про те, що готові співпрацювати на користь розвитку Буковини, громади тощо. Це публічно.

З іншого боку, не публічно, чиновники дрібнішого масштабу в обласній раді та ОДА кажуть, що між керівництвами існує певний рівень напруженості, який впливає на відносини між ОДА та облрадою. І це впливає на те, як вирішуються актуальні питання для громад Буковини», — каже Ігор Гаврада.

З його слів, раніше про напружені стосунки лишень говорили, намагаючись тримати це питання в тіні. Водночас сьогоднішнє рішення Чернівецької районної ради винесло цю конфліктність у публічну площину.

І якщо раніше представники обох сторін посміхалися одне одному, тримаючи «дулю в кишені» або «ножа за спиною», тепер і обласній раді, і керівництву ОДА доведеться публічно реагувати на ситуацію, що склалася.

Тим часом у пресслужбі Чернівецької ОДА журналістам заявили, що це «політичне рішення, яке немає змісту коментувати».

Коментарі