Новини

Вакцини Moderna і Pfizer дозволили комбінувати — МОЗ

Поки що COVID-сертифікат після щеплення двома різними вакцинами отримати неможливо, бо в МОЗ ще не врегулювали це питання.

Фото: zaxid.net

Міністерство охорони здоров’я дозволило комбінувати вакцини проти коронавірусу виробництва Pfizer/BioNTech і Moderna. Про це  повідомляють на Facebook-сторінці міністерства.

«У випадку коли перше щеплення провели вакциною Moderna, друге — можна робити Comirnaty/Pfizer-BioNTech та навпаки.
Інтервал між першою і другою дозами становитиме 28 днів», — пишуть у МОЗ.

Через нерівномірний розподіл вакцин між першими і другими дозами щеплення, вакцина Moderna практично скінчилися. Медпрацівники робили більше перших доз, а на другі щеплення — забракло, пише BBC Україна.

Вакцини Pfizer/BioNTech та Moderna використовують однаковий механізм. В організм разом із щепленням потрапляє мРНК вірусу – частина генетичного матеріалу, з якого формуються білки, що знаходяться на поверхні молекул вірусу. Таким чином організм формує імунний захист.

Поки що COVID-сертифікат після щеплення двома різними вакцинами отримати неможливо, бо в МОЗ ще не врегулювали це питання.

Нагадаємо, у липні міністерство схвалило рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) про ефективність та безпечність комбінування двох щеплень різного виробництва.

Коментарі