Новини

Засудили анексію Криму та посилять санкції: у ЄС затвердили резолюцію щодо Росії

За результатами голосування 494 депутати схвалили резолюцію, 103 – висловилися проти, а 72 – утрималися.

Фото: agropolit.com

У Європарламенті затвердили резолюцію щодо відносин із Росією, у якій зазначили посилення санкційного тиску, зокрема через окупацію Криму. Про це пише Радіо Свобода, посилаючись на оприлюднену в документах ЄС інформацію та на слова Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Сьогодні на брифінгу Дмитро Кулеба назвав цю резолюцію «жорсткою» і повідомив, що українська сторона «задоволена» прийнятим у ЄС рішенням.

«Для нас дуже важливо, що документ відзначає неможливість повернення до нормальної співпраці, те, що називають business as usual, поки Росія не припинить агресивну політику і гібридну війну проти ЄС, країн «Східного партнерства», до яких відноситься і Україна, а територіальна цілісність Грузії, Молдови і Україна не буде відновлена в рамках міжнародно визнаних кордонів», — зазначив Кулеба.

Основні положення документа:

— «свобода, стабільність і мир», як у ЄС, так і за його межами. У резолюції наголосили, що цьому суперечить «агресивна політика російської влади», а як приклад назвали анексію Криму та порушення територіальної цілісності України, Грузії і Молдови;

— рекомендації зменшити енергозалежність країн ЄС від російського газу, нафти й іншої сировинної продукції, поки президентом Росії є Володимир Путін;

— посилення можливостей запроваджувати санкції проти російської влади та олігархів, соратників президента Путіна і членів їхніх сімей за порушення прав людини.

У Росії резолюцію Європарламенту поки не коментували.

 

Коментарі