Новини, Перша шпальта

«Місто добра» у Чернівцях розширюють. Що там будують і як це змінить життя матерів із дітьми

У «Місті добра» буде центр розвитку для мами і дитини, де жінки здобуватимуть професію, а з малечою займатимуться спеціалісти.

Минулого року у Чернівцях відкрилося «Місто добра». Тут знаходять прихисток мами з дітьми, які опинилися у важких життєвих ситуаціях. Волонтери намагаються розв’язати їхні проблеми та дати можливість влаштувати життя заново.

Зараз на території «Міста добра» триває будівництво. Майже за два місяці тут звели нову двоповерхову будівлю загальною площею 500 квадратних метрів. Поки тут лише стіни, втім це лише тимчасово. Скоро тут будуть чотири санвузли, можливо обладнають ліфт, перша у Чернівецькій області «зелена кімната», і швейна майстерня, де будуть здобувати професію жінки. Багато простору для дітей досадочкового віку. Роботи планують завершити до листопада, але для цього потрібна колосальна підтримка меценатів, які готові «закрити» конкретні потреби для створення центру розвитку у «Місті добра».

«Минулого року ми відкрили «Місто добра». І вже тоді у мене в думках був цей центр розвитку мами і дитини. Але я тоді уявляла, що взятися за це ми зможемо щонайменше через 5 років. А сталося диво. 17 травня я написала пост, що прошу на свій день народження блоки для будівництва. Потім я попросила арматуру, всередині червня вона була в нас. Ось минуло 2 з половиною місяця, і побудували. Все вирішували на ходу. Прийшли люди, їм треба платити зарплату. Почали шукати гроші далі. І так тут робили все. Багато людей закривали конкретні рахунки на конкретні послуги. Наразі це все коштує мільйон 800 тисяч гривень разом з усім. Треба ще десь стільки ж. Залишилося основне – електрика, опалення, сантехніка, меблі… Але я знаю, що це буде. Тут дуже круто все має вийти», — розповідає засновниця «Міста добра» Марта Левченко.

На першому поверсі буде простір для «мацьопиків», так працівники називають дітей досадкового віку. Тут два санвузли, кухня, на якій буде багато блендерів та стерилізаторів для дитячих пляшечок. Місце, де будуть годувати малечу, вчити діток їсти із ложки та ходити на горщик. Все продумано до дрібниць. І велика ігрова, із м’якими стінами та підлогою – повністю безпечний простір для дитини.

На першому поверсі цього центру буде розташована єдина «зелена кімната» в області. Це спеціальний простір для розмови із дітьми, які постраждали від насильства. До неї будуть два входи. Один – для слідчих, які будуть розташовані за склом, яке дитина сприйматиме як дзеркало. Другий вхід – для малечі із психологом.

«В нашій області ще немає такої кімнати.  Зараз слідчі просто вмикають телефон і питають дитину про насилля. Так не може бути, це дуже травмує дітей. Тому ми вирішили виділити цей простір під таку важливу задачу. Слідчі будуть спілкуватися із психологом і направляти, яку інформацію треба дізнатися у дитини. А психологи вже, як люди, яким дитина довіряє і яку знає, будуть із нею говорити. Розмову записуватимуть на три камери, щоб потім можна було ці покази використати у суді і не травмувати дитину повторно», — розповідає Марта.

На другому поверсі – простір для матусь, швейний цех. Тут жінки зможуть здобути професію та отримати шанс заробити та утримати себе з дитиною. Це простір задумали не лише для мам із «Міста добра», а для всіх матусь із Чернівців, які із маленькою дитиною на руках і яким потрібні зміни у житті.

«Одинока мама залишається із дитям до 2 років і не може віддати її в садочок, для неї у нас є приміщення. Мама на другому поверсі здобуває професію, вчиться, розвивається, заробляє. А дитина на першому гарно проводить час із спеціалістами. І мама завжди поруч, може спуститися нагодувати дитину тощо. Є такі дітки, які навіть на іншому поверсі від мами не можуть бути. Для таких будуть 4 робочих місця, де можуть перебувати жінки із дітьми. Ми встановимо обладнання таким чином, щоб дитинка не могла до нього дістатися, високо. Безпечний швейний куточок. Загалом тут буде 22 робочих місця. Ми будемо на автобусі зранку збирати мамочок і діток з міста, привозити сюди. Хочемо, аби вони тут не вчилися роками. Здобула професію – працювати. Ми навіть будемо дарувати випускницям машинки, аби вони могли заробляти. А на їх місце сюди прийдуть інші. Тут зміниться багато доль».

Біля входу у центр розвитку має бути сад для дітлахів із дерев’яними грибочками, під якими вони будуть спати літом. А для старших мають облаштувати спортивний майданчик. Для цього також потрібні меценати.

«Це особливе місце. І воно має бути. Так, це колосальні кошти, і ми не оголошуємо масштабних зборів. Дозуємо потрохи, є люди, які забезпечують певні потреби. До прикладу, Роман Косинський із асоціації платників податків Київської області подарував нам фільтри зворотнього осмасу вітчизняного виробника “Екософт”. Це означає, що ми зможемо пити воду з нашої криниці, вона буде чиста і абсолютно безпечна для діток. Це круто», — розповідає Марта.

Засновниця хоче, аби «Місто добра» повністю утримувало себе: своя вода, своя розумна каналізація, електроенергія. Завдяки сонячним панелям, які встановили цього року на території комплексу, вдалося зменшити платіжки за електроенергію.

«Якщо раніше було 23 тисячі, то останній раз ми платили всього 8. І це при тому, що літом ми використовуємо більше, адже дуже багато кондиціонерів. Це дуже круто, і ми хочемо мати так само і своє тепло. Для цього нам потрібно два теплонасоси, щоб відмовитися від послуг газопостачання і не платити шалені рахунки. Тож ми чекаємо на чарівника, який допоможе закрити і це питання. Це буде коштувати 500 тисяч гривень, у нас вже навіть є рахунок».

Інші волонтери передали у «Місто добра» професійну пралку та сушку. Тож на першому поверсі є власна пральня.

«Ми тут ставимо все максимально якісно, бо нам не цікаво це зробити на день. Мені дуже подобається результат. Я візуалізую, як круто це буде, і скільки життів ми з вами змінимо на краще. Тому я дуже прошу, долучайтеся. Нам потрібно багато бруківки, теплові насоси, електрика, кухня, меблі, сантехніка. Все-все», — розповідає Марта.

Відкрити Центр розвитку планують 8 листопада. Тоді ж виповниться рік «Місту добра». Марта Левченко мріє, аби будівництво встигли завершити у ці терміни, аби відсвяткувати заснування«Міста добра» відкриттям ще одного важливого центру.

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі