Новини

«Жовті» та «зелені» COVID-сертифікати: уряд оновив правила карантину

Зміни стануть чинними через 7 днів після публікації постанови уряду.

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови № 1236, де встановив нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Відтепер COVID-сертифікат матиме дві опції — жовтий або зелений. Також він міститиме інформацію про вакцинацію і негативний результат тестування, що діє 72 години, або одужання від COVID-19. «Жовтий» сертифікат матимуть ті люди, які отримали одну дозу вакцини від коронавірусу, а «зелений» — хто пройшов повний курс щеплення.

Сертифікати матимуть кольорові позначки у застосунку «Дія».

Тепер у випадку введення «жовтого» рівня епідемнебезпеки спростили вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть якщо не менше як 80% працівників матимуть «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікат.

Обмеження «жовтого» рівня не будуть застосовувати, якщо всі відвідувачі та мінімум 80% організаторів масових заходів, працівників театрів, музеїв, кінотеатрів чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікат.

Кінцеве рішення про надання послуг невакцинованим або дотримання карантинних норм залишається за власником.

У разі введення «червоного» рівня епідемнебезпеки заклади освіти працюватимуть тільки за умови, якщо 100% працівників — власники «зеленого» COVID-сертифікату.

Якщо регіон перебуватиме у «червоній» зоні, то обмеження не застосовуватимуть до громадських закладів за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників  «зеленого» COVID-сертифікату.

У МОЗ також зазначили, що особа, яка має «жовтий» або «зелений» сертифікат про вакцинацію або одужання від COVID-19, при перетині кордону може не проходити самоізоляцію. Це ж стосується й осіб з тимчасово окупованих територій.

Вам буде цікаво: Школи, де вакцинувалися менше ніж 80% колективу, закриють на карантин — Осачук

 

Коментарі