Репортаж

Робот-художник, 3Д-принтери і автоматизовані теплички: У Чернівцях відбувся освітній фестиваль «Chernivtsi Edu Fest»

На базі кафедри комп’ютерних систем та мереж (КСМ) ЧНУ ім. Ю.Федьковича цього року створять науково-технічну лабораторію.

Освітній фестиваль «Chernivtsi Edu Fest» відбувся сьогодні у Чернівцях. Захід організували для того, щоб популяризувати STEM (у перекладі — наука, технологія, інженерія та математика).

Ще одна мета заходу — зацікавити молодь, зокрема учнів та студентів різними інжиніринговими проєктами.

«У нас була виставка різних роботів-конструкторів. А також крутий марафон інжинірингових проєктів студентів з Чернівців, Дніпра, Рівного. Ми побачили проєкти класних команд, які роблять цікаві проєкти в Україні. Також ми ділилися досвідом з учнями та студентами, щоби і вони зацікавилися і захотіли долучитися до STEM-у. А це — можливості у навчальному центрі робототехніки «Boteon», і можливості долучитися до всеукраїнського проєкту «Учнівська ракета», — розповів співорганізатор фестивалю Ігор Мосін.

Також він додав, що на базі кафедри комп’ютерних систем та мереж (КСМ) ЧНУ ім. Ю.Федьковича цього року створять науково-технічну лабораторію. Тут студенти зможуть створювати проєкти.

У рамках фестивалю відбулася виставка роботів. Студенти та учнів могли підійти, запитати авторів про те, як створювали роботів і навіть спробувати керувати ними.

«Ми представили 3Д-технології, зокрема принтери. Це прилади, які з 3Д-пластика можуть створювати різні деталі. Можемо друкувати різні фігурки, деталі до інших приладів, розробляти і створювати нові прилади з нуля. Ці всі принтери створили студенти кафедри КСМ. Тут є робот-машинка, який змоделювали теж на нашому 3Д-притері», — розповідає Богдан Фіцак.

Максим Теа — представник Noosphere Engineering School, презентував учасникам фестивалю 3Д-принтер, метеостанцію та робота-художника.

«Метеостанція, зібрана з датчиків, приймає дані та передає на сервер, де їх можна переглянути у реальному часі онлайн. Таким чином ми отримуємо погодні дані, і в нас є сервер, на якому зберігаються погодні дані по всьому світу на найближчі 100 років. Також у нас є проєкти, за допомогою яких можна визначити виснаженість ґрунту, вологість», — зазначив Максим Теа.

Також на виставці представили теплицю — конструктор, який зібрали на базі «Boteon». Теплиця автоматизована, завдяки цьому можна встановити автоматичний полив, контроль вологості ґрунту, повітря всередині теплиці. А також можна визначити стан рослини. Розробники зазначають, що завдяки цьому приладу діти зможуть зрозуміти, як потрібно доглядати за рослинами.

Діти із зацікавленістю спостерігали за роботами та отримували подарунки.

«Я отримала малюнок. Сказали, якщо дитина має якийсь талант і покаже його, то йому дадуть малюнок, зроблений роботом-художником. Я показала шпагат. Мене вразили різні роботи: 3Д-принтер, ще робот один, як у мультику», — каже 3-класниця Софія Аристанова.

Організаторами заходу були — навчальний центр робототехніки «Boteon», Noosphere Engineering School та ТОВ «Розумники Холдинг».

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі