Репортаж

Наймасштабніший в історії: як в Україні пройшло головне свято усіх кіноманів, геймерів та фанатів аніме — Comic Con

Кореспондент «Шпальти» відвідав чи не наймасштабніше дійство, присвячене попкультурі в Україні та поділився своїми враженнями. 

Понад 40 тисяч учасників, шанувальників коміксів, кіно, серіалів, відеоігор, аніме та іншої попкультури на початку вересня зібралися на території артзаводу Платформа, що в Києві. Усіх їх об’єднав фестиваль Comic Con Ukraine. Фестиваль, що колись відбувся у Сан-Дієго, як конвенція фанатів різних жанрів попкультури, розрісся до масштабів усього світу. Зокрема його проводять і в Україні.

Конкурси косплею (перформанс, учасники якого намагаються якомога точніше відтворити зовнішній вигляд відомих персонажів за допомогою одягу, гриму та аксесуарів), фан-зустрічі з зірковими акторами, турніри з настільних та відеоігор… І тисячі людей різного віку, котрим небайдужа можливість побачити однодумців, що полюбляють такі ж фільми, ігри чи аніме.

Цьогорічний захід став наймасштабнішим в історії українського Комік Кону. Аби потрапити на свято, першого дня охочим довелося годину відстояти в черзі. Попри те, що для відвідувачів облаштували аж 10 шляхів потрапити на територію, все ж пропустити кілька десятків тисяч людей, перевіривши кожного – тривала процедура.

Атмосферу прийдешнього свята відчуваєш іще стоячи у черзі, поміж «імперських штурмовиків», «Дарта Вейдера», героїв усіляких аніме.

Зрештою, відстоявши чергу та пройшовши три пропускних пункти потрапляю на територію комплексу — переповнюють емоції. В цей момент розумієш, наскільки провінційного міста ти є мешканцем. Зізнаюся, раніше я багато їздив на різноманітні заходи по всій Україні, але мені не доводилося раніше бачити таку кількість людей на заході, що обмежений територією одного об’єкту.

Гість одразу потопає у натовпі: тут десятки тисяч відвідувачів. Захід відвідали понад 40 тисяч киян та гостей столиці, зокрема й іноземців.

Усередині на відвідувачів чекали зустрічі з зірковими акторами. Мабуть, найбільший ажіотаж викликала польська акторка Гелена Манковська, котра подарувала свою зовнішність і голос головній зловмисниці відеогри Resident Evil Village Леді Дімітреску, що стала культовою для геймерів.

Крім неї, на Comic Con Ukraine завітали ще кілька зірок. Це Наталія Тена, відома шанувальникам Гарі Поттера за роллю Німфадори Тонкс в однойменній кіносазі, а також серіаломанам за ролями у «Грі престолів», «Мандалорці», «Чорному дзеркалі» та «Безсоромних».

Ще одним зірковим гостем був зірка культового серіалу «Ворон-месник» Марк Дакаскос. Він режисер, актор, майстер бойових мистецтв та зірка багатьох популярних у дев’яності та «нульові» бойовиків. З останніх його робіт: «Поліція Гаваїв», «Агенти ЩИТ» та роль одного зі злодіїв у третій частині супербойовика «Джон Вік».

Серед інших була й Анна Шаффер. Вона зіграла у популярному серіалі «Відьмак» роль культової героїні Трісс Меріґольд, а також зіграла Ромільду Вейн у «Гарі Поттері».

Ще однією «фішкою» заходу були конкурси косплею. За грошову винагороду боролися справжні майстри перевтілення, яких важко було відрізнити від знакових персонажів, до яких глядачі звикли у кіно, серіалах, аніме, коміксах та іграх. Найпопулярнішими в косплеї були персонажі аніме Genshin Impact, всесвітів «Зоряних воєн», «Відьмака» та Resident Evil («Оселі зла»), а також ігор World of Warcraft та League of Legends.

Під саундтреки з відповідного фендому косплеєри дефілювали та виконували хореографію з притаманними їхнім героям жестами та рухами. Головне завдання — максимально змусити вірити глядача, що перед ними справжній Відьмак, Люк Скайвокер або Хижак.

Водночас в улюблених персонажів перевтілювалися не лише професійні косплеєри, але й звичайні люди, що приходили на захід в костюмах, подібних до улюбленого персонажа, часом доволі специфічних. Автора цього тексту вразив максимально позитивний бородань із великим животом, що ходив територією заходу в короткому рожевому халаті та шльопанцях, крокуючи подібно до фірмової ходи зірки ММА Коннора Макгрегора, виставивши вперед свій круглий живіт.

Чимало гостей приходили на свято цілими сім’ями, перевдягненими в улюблених героїв. До прикладу, в сімейку Сімпсонів. Або ж два товариші обидва дні збирали навколо себе ажіотаж, в образі головних героїв фільму «Джей і Мовчазний Боб», одягнувшись дуже подібно до кіношних персонажів та притягнувши з собою справжній касетний магнітофон, з якого звучали саундтреки цієї стрічки.

Шанувальники військової справи та конфліктів минулого мали змогу відчути себе сталкером або учасником війни у В’єтнамі – група активістів, що займаються реконструкцією військових конфліктів привезли на захід кілька справжніх американських військових вантажівок того часу, а також відому зброю, яку використовували обидва боки того конфлікту: М-16, АК-47, кулемети М-60 та Браунінг М-2…

Гостей вчили фехтувати мечем, стріляти з луку та кидати на точність сокиру. Як повідомляє офіційна сторінка заходу в соцмережах, відвідувачі здійснили понад 15 тисяч пострілів з луку, зламавши чотири з них. Крім того, більш як 7 тисяч гостей кидали сокиру, чотири зламали.

Крім того, учасники мали змогу поспостерігати за середньовічними поєдинками, в яких сходилися вдягнені в металеві лати «лицарі» з мечами та сокирами. Любителі віртуальних розваг грали на персональних комп’ютерах та консолях. Також пограти можна було у безліч настільних ігор у спеціально відведеному під цю розвагу корпусі.

Любителі шопінгу вешталися нескінченним ланцюгом із торговельних рядів, де можна було придбати згадку про фестиваль або улюблені книги/фільми/серіали/аніме/комікси/ігри у вигляді практично будь-чого: книжок, коміксів, кружок, головних уборів, одягу, подушок, іграшок, наклейок тощо…

Відвідувачів розважали музичні гурти та танцювальні змагання з K-POP-хореографії. А найбільш допитливі гості відвідували лекції про створення ігор, малювання художніх образів, написання сценаріїв тощо.

Фанати запрошених знаменитостей могли послухати їхні розповіді, поставити їм запитання та сфотографуватися з ними. Гелена Манковська на радість усім фанатам гри Resident Evil The Village кілька разів входила у роль своєї героїні Леді Дімітреску – триметрової вампірки, а також виявилася вкрай щирою та відкритою до публіки, відповідаючи навіть на часом безглузді запитання, на кшталт мого: який її справжній зріст. Як виявилося, усього 1,68 метра, а не три, як у її альтер его в грі.

Британська акторка, виконавиця ролі Німфадори у кіносазі «Гарі Поттер» Наталія Тена виявилася вкрай простою і безпосередньою. Вона активно кривлялася та лаялася перед відвідувачами, розповідаючи, що насправді робота актора геть позбавлена романтики – найкращі моменти, що згадуються в її роботи, зазвичай відбуваються саме після роботи. А на знімальному майданчику – це важка робота за будь-якої погоди та настрою. А після цього – рефлексія та тони самокритики, якщо не вдалося повністю викластися на зйомках.

Фото Comic Con Ukraine, facebook.com

Марк Дакаскос у свої 57 років продемонстрував дива розтяжки та техніки, демонструючи складні удари з єдиноборств. Він тішив публіку танцювавши капоейру та розповідав про Кіану Рівза, з яким активно працював на зйомках третього «Джона Віка». За його словами, після всіх історій про те, наскільки хорошою людиною є зірка «Джона Віка» та «Матриці», Марк страшенно боявся розчаруватися в Кіану під час спільної роботи. Та побоювання виявилися марними – Рівз дійсно настільки фантастична людина, наскільки про нього розповідають.

Зрештою, Комік Кон залишив виключно позитивні враження. Я переконався, що фани кіно, серіалів, аніме, коміксів та ігор (як відео, так і настільних) – це справжня субкультура. Не існує стереотипного образу геймера чи фаната аніме – це люди різних віку, статі, статури та вподобань, яких об’єднує лише їхня любов до улюбленої франшизи або певного всесвіту. Це свято, яке вже кілька років поспіль об’єднує тисячі однодумців.

Ми з друзями провели два дні, від ранку й до пізнього вечора, з перервою лише на дорогу та сон. Але втому ми відчули аж після фестивалю. Бо в такій атмосфері неможливо втомитися чи засумувати, навіть якщо приїхати туди самотужки.

Коментарі