Новини

В Ісландії запрацювали найбільші у світі прилади з поглинання CO2

Установки здатні витягувати з атмосфери 4000 тонн CO2 на рік, що дорівнює викидам майже 800 автомобілів.

Фото: Unsplash

У межах швейцарського стартапу Climeworks AG запустили чотири установки в одному з геотермальних парків південної Ісландії. Технологію вважають однією з передових у галузі уловлювання парникових газів. Витягнутий вуглець може зберігатися протягом тисячоліть. Про це пише Інтерфакс-Україна.

Технологічне рішення полягає в тому, що відбувається фільтрація двоокису вуглецю з повітря із використанням геотермальної енергії. Таким чином вуглець зберігається в прилеглих шарах гірських порід. Він розчиняється у воді та закачується глибоко під землю, де вступає в реакцію з навколишньою базальтовою породою з утворенням стабільних карбонатних мінералів. Саме так CO2 перетворюється на камінь.

За допомогою цієї розробки компанії та фізичні особи зможуть створити «вуглецеві заліки», які купують, щоб скоротити вуглецевий слід.

Швейцарська перестрахувальна компанія Swiss Re уже уклала першу довгострокову угоду з Climeworks щодо закупівлі обладнання для прямого уловлювання та зберігання вуглекислого газу на суму 10 млн доларів.

 

Коментарі