Новини

У Чернівецькій обласній лікарні вперше провели операцію на суглобі, за макетом зробленим на 3D-принтері

При плануванні  застосували методику 3D-моделювання з виготовленням пластикового прототипу кістки пацієнта.

Фото: Unsplash

Спочатку лікарі провели томографію пошкодженої ділянки, за результатами якої створили 3D-модель тазу та стегнової кістки. Це дозволило наочно оцінити ступінь деформації. На створеному персоніфікованому макеті провели тренувальну операцію з індивідуальним підбором, як за розміром, так і за розташуванням необхідних фіксаторів. Це допомогло провести успішно оперативне втручання. Про це написав на своїй сторінці у фейсбуку керівник відділення ортопедії та травматології лікарні Валентин Василов.

Операція пройшла без ускладнень, а зараз пацієнт проходить реабілітацію, пише Суспільне.

За словами керівника відділення ортопедії та травматології обласної лікарні Валентина Василова, найголовніше — це індивідуальний підхід у складних випадках.

«Коли є значні дефекти кісткової тканини, наслідки невдалих операцій або спадкових захворювань. Це вже складні оперативні втручання, які потрібно запланувати якнайретельніше, щоб отримати результат, безпечний для пацієнта».

Фото з Фб Валентина Василова

Багато медичних працівників із Буковини їдуть стажуватися за кордон. В Україні вже є декілька лабораторій 3D-друку, що займаються медичними питаннями.

«Там можна замовити пластиковий імплант ділянки, яка нас цікавить. Загалом це достатньо довгий шлях: спочатку пацієнт зв’язується з нами, і ми детально спілкуємося. Після цього він приходить на комп’ютерну томографію на якісному апараті, що має спіральну функцію. Диск з обстеженням відправляють у лабораторію, де фахівці оброблюють отриману інформацію і формують макет потрібної ділянки. Отримавши його, ми проводимо відповідні заміри та можемо зробити пробну операцію, щоб подивитися всі нюанси. Коли все заплановано — замовляємо спеціальні імпланти», — розповідає про тривалий процес втілення інновації Валентин Василов.

Крім того, фахівець повідомляє, що візуалізація — одна з найважливіших переваг впровадження 3D-технологій для оперативних втручань.

У Європі та США вже широко використовують цю методику у медичних закладах.

Коментарі