Новини

В Україні легалізують використання криптовалют та роботу криптобірж

Коли криптобіржі офіційно запрацюють в Україні розвиток нової індустрії залучить нові інвестиції у державу.

Фото: bernardmarr.com

Депутати Верховної Ради у другому читанні підтримали законопроєкт про легалізацію цифрових активів. Він дозволяє використання в Україні криптовалют та роботу криптобірж. Про це повідомляють на офіційному сайті Верховної Ради. 

У законопроєкті пише, що віртуальний актив – це особливий вид майна, який є цінністю в електронній формі, існує в системі обігу віртуальних активів, та може перебувати у цивільному обігу. Він має бути забезпечений валютними цінностями, цінним папером або похідним фінансовим інструментом.

Актуальність цього законопроєкту пояснюють тим, що розвиток технологій та ринків в Україні та світі сприяє створенню нових об’єктів цивільного права, які існують виключно у цифровій формі. Нові технології значно впливають на суспільно-економічні відносини та формують новий ринок.

Зазначають, що зараз новим необхідним елементом економіки будь-якої держави стає розвинений ринок віртуальних активів. В Україні він вже існує 5 років, але до цього був повністю поза межами правового поля держави. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров каже, що Україна є однією з лідерів за використанням криптовалют у світі — щоденний оборот становить 1 мільярд гривень. Але через те, що цей ринок перебуває в тіні, міжнародні біржі не можуть заходити в Україну. Крім того, з операцій з віртуальними активами не платять податки.

«Створять вигідні умови, які дозволять компаніям реєструватися в Україні, а не за кордоном, бюджету — отримувати податки, а підприємцям — відчувати себе захищеними», — пише Федоров.

Міністр запевняє, що вже незабаром криптобіржі зможуть офіційно працювати в українській юрисдикції, а розвиток нової індустрії залучить інвестиції у державу.

Що можуть робити власники віртуальних активів?

—  користуватися банківськими послугами;

— сплачувати податки з отриманих доходів;

— отримувати юридичний захист в судах при порушенні їх прав;

При цьому документ передбачає, що віртуальні активи не можуть бути засобом платежу на території України та не можуть бути предметом обміну на майно або послуги.

Коментарі