Новини

Літні посухи в Європі можуть почастішати на 50% через глобальне потепління — дослідження

Франція, Альпи, Середземномор’я та Піренейський півострів стануть областями з найбільшим ризиком посух.

Фото:Dan Gold/Unsplash

Зміна клімату, яка не послаблюється, спричинить частіші літні посухи в гарячих точках Європи до кінця століття, кажуть дослідники. Про це повідомляє The National.

Вчені проводили дослідження, виходячи з найгіршого розвитку сценарію зміни клімату, а саме збереження сьогоднішніх тенденцій викидів вуглекислого газу. Дослідження виділило Францію, Альпи, Середземномор’я та Піренейський півострів як області, що викликають особливе занепокоєння. В них частота екстремальних літніх посух може збільшитися більш ніж на 50%.

«Літні посухи є дуже актуальною темою в Європі. Ми виявляємо чітку тенденцію до збільшення, тривалості та інтенсивності літньої посухи до кінця століття», — каже співавторка дослідження Магдалена Міттермейєр.

Дослідження показало, що сезонні відмінності в опадах у Європі стануть більшими. Хоча влітку опади набагато  зменшаться, взимку посиляться сильні дощі.

«Наше дослідження показує, що невпинна зміна клімату різко погіршить ризик посух у гарячих точках. А у деяких регіонах, де посухи зараз бувають нечасто, очікується, що ризики посух стануть серйознішими. Дослідження показує, що Альпи слід розглядати як майбутню гарячу точку», — зазначає пані Міттермейєр.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, від посухи страждають близько 55 мільйонів людей у ​​всьому світі. Окрім пов’язаного з нею дефіциту води, посуха може знищити врожай, збільшити ризик хвороб та пожеж.

Без активних дій зміна клімату різко збільшить частоту, тривалість та інтенсивність літніх посух у багатьох європейських регіонах, наголошують дослідники.

«Таких надзвичайних наслідків можна уникнути шляхом пом’якшення клімату. Ось чому послідовне пом’якшення зміни клімату, узгоджене Паризькою угодою, є надзвичайно актуальним з точки зору посух у Європі», — додає дослідниця.

Нагадаємо, що відповідно до Паризької угоди 2015 року, країни поклали за мету обмежити зростання глобальної температури до 1,5 ° C.

Коментарі