Новини

До кожної школи Чернівецької области приїдуть мобільні групи вакцинації — Осачук

Це буде одним із кроків Чернівецької ОДА для швидкої імунізації вчительських колективів.

Сьогодні, 7 вересня, відбувся брифінг щодо вакцинальної кампанії та роботи закладів освіти на Буковині, де спікерами виступили голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук і заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак.

Наразі у Чернівецькій області працює 84 пункти щеплень та 10 центрів масової вакцинації усіх охочих. Аби пришвидшити темпи імунізації, влада розміщує центри вакцинації у місцях скупчення чернівчан — торговельних центрах, каже Осачук.

«На сьогодні 171 000 громадян Чернівецької области вакцинувалися. Якщо ми говоримо тільки про першу дозу, то це трохи більше 71 000 особи. Темпи вакцинації, на превелике щастя, мають позитивну динаміку, але водночас є дуже повільними. Ми маємо щоденні звіти від нашого лабораторного центру та інфекціоністів, які говорять про те, що практично 100% нових випадків інфікування — це невакциновані», — повідомляє голова ОДА.

Мешканці Чернівецької области можуть щепитися вакцинами «Moderna», «CoronaVac», «Pfizer» та «AstraZeneca».

Для того, щоб уникнути поширення COVID-19 у зв’язку з початком нового навчального року, Осачук закликає вакцинуватися всіх учителів та педагогів, залучених у садочках, школах, університетах і технікумах. Він нагадав, що щонайменше 80% педагогічного колективу та співробітників у навчальних закладах повинні бути щеплені для ефективного функціонування освітньої системи. Інакше — в умовах «жовтої», «помаранчевої» та «червоної» зон — навчання знову перейде на дистанційну форму.

Сергій Осачук звернувся не тільки до директорів шкіл та голів громад, а й до батьківських колективів та спільнот із проханням провести виховну бесіду з класними керівниками та навчальним керівництвом.

«Чернівецька ОДА вперше в Україні запровадила відкриту інформаційну платформу, яка вже почала працювати на нашому сайті відсьогодні. Її запустили в тестовому режимі. Платформа працює для всіх: батьків, громад, педагогів. Там можна побачити всі громади Чернівецької области, кількість шкіл у кожній із них та скільки співробітників там працює. Таким чином буде легко рахувати відсоток вакцинованих».

Окремо Осачук відзначив Герцаївську громаду, де вакцинувалися практично 80%. Провідні ліцеї залишаються на позначці 40%. Зі слів Осачука, починаючи з першого вересня, у Чернівцях нема жодної школи з нульовим рівнем вакцинації, найменший показник — 14-16%.

«Ми зробимо так, що до кожної школи Чернівецької области приїдуть мобільні групи вакцинації. Не потрібно шукати ані пункти щеплень, ані центри вакцинації, не потрібно хвилюватися за заняття в школі. Ми йдемо до вас. Ця пропозиція починає працювати відсьогодні і до неділі включно. Якщо якийсь директор школи не забезпечить готовність вакцинуватися, то персональна відповідальність — на ньому та голові громади», — насамкінець заявив Осачук.

Нагадаємо, у програмі #ShpaltaTalks головний редактор онлайн-медіа «Шпальта» Олександр Докієн поспілкувався з Іриною Ткачук, керівницею управління освіти Чернівецької міської ради, про початок навчального року у школах в умовах адаптивного карантину, вакцинацію вчителів, батьківські комітети та меню Клопотенка.

Коментарі