Новини, Репортаж

У Чернівцях пройшов Всеукраїнський марш за права тварин: як це було

Багато учасників прийшли з домашніми улюбленцями, здебільшого — з собаками.

Сьогодні, 5 вересня, у Чернівцях пройшов Всеукраїнський марш за права тварин, що ініціювали UAnimals та громадська організація ANIMAL HELPERS. Більше 70 людей зібралися на Центральній площі, щоб потім пройтися вулицями міста. Марш відбувся одночасно у майже всіх містах країни, його навіть підтримали в Антарктиді українські полярники зі станції «Академік Вернадський».

Як і на позаторішньому марші за права тварин, зоозахисний рух UAnimals виступили з тими ж вимогами до влади, зокрема це заборона хутрових ферм, експлуатації тварин як для фото, так і в цирках та дельфінаріях, експериментів над тваринами та заборона діяльности живодерів і догхантерів. Крім того, це внесення диких тварин, що на межі зникнення, до Червоної книги України та створення зоополіції.

Організаторка маршу Анжела Косован розповідає, що в місті вже немає такої проблеми з безпритульними тваринами, як раніше, бо добре працює Центр стерилізації. З іншого боку, заклад стерилізує саме собак, а котів — волонтери за власні кошти. При цьому проблема з притулками для тварин залишається.

«Притулки є тільки приватні, у волонтерів: хтось 20 собак перетримує, хтось 30. Такого, як притулок для тварин, у місті немає. Раніше ми подавали документи, просили виділити нам землю, навіть були готові будувати за свої кошти, але, на жаль, нам землю так і не виділили».

Організаторка розповідає, що головною проблемою зараз є жорстоке поводження з тваринами та що покарання, яке отримують живодери, — недостатнє.

«Цей захід важливий тому, що ми повинні підтримувати слабших за нас, ми не маємо права тримати їх у клітках та знущатися над ними, вони такі ж живі, як і ми», — каже учасниця маршу Ємілія.

Багато учасників брали з собою тварин. Манолій прийшов зі своїм собакою, якого звати Гусєй. Він вважає, що зараз деякі люди ставляться до тварин, як до іграшок.

«Погралися — і викинули. Якщо взяли тварину — не викидайте її на вулицю, їй там не вижити після домашніх умов. Краще здайте в притулок», — каже учасник акції.

Ще одна учасниця маршу Регіна прийшла з поні, врятованим із бійні 4 роки тому. Вона розповідає, що тварину пускали в табун до великих коней, де вони над нею знущалися.

Під час акції організатори запросили учасників маршу зробити підпис задля звільнення директорки Харківського центру поводження з тваринами Юлії Цибулько, яку звинувачують у неналежному поводженні з тваринами.


Власне марш вулицями міста проходив із гаслами, які лунали з програвача, зокрема звучали такі фрази, як «захист слабких – справа сильних», «шкури — це одяг печерних людей» та «волю дельфінам».

Фото Володимира Гуцула.

Коментарі