Новини

Дорожній рух у Чернівцях регулюватиме штучний інтелект

Міська рада презентувала перший «інтелектуальний світлофор» у Чернівцях.

У Чернівцях запроваджують інноваційну систему адаптивного керування світлофорами. Сьогодні, 3 вересня, міськрада презентувала тестовий проєкт новітнього «інтелектуального світлофору».

«Кількість транспортних засобів уже давно катастрофічно перевищує пропускну здатність міських доріг, через що постійні затори. Основним чинником, що може вплинути на поліпшення функціонування транспортної мережі, є заміна наявних старих світлофорів на сучасні, так звані інтелектуальні», — вважають у міській раді.

Розумні світлофори дозволяють вимірювати інтенсивність руху транспорту на перехресті та в режимі реального часу змінювати програми регулювання для зменшення заторів.

Експерименти свідчать про те, що розумні світлофори зменшують час очікування зеленого сигналу в 1,5-2 рази проти звичайних сигнальними пристроїв.

Партнер проєкту, компанія «КомКон Трафік», упродовж місяця змонтує та під’єднає адаптивну систему. Після чого потрібно буде 2-3 місяці для вивчення потоків і «навчання» штучного інтелекту.

У зв’язку з тим, що це тестовий проєкт, місто отримає послугу безкоштовно. Якщо смартсвітлофор покаже свою ефективність – міська рада разом із громадою вирішуватимуть щодо виділення коштів для встановлення такої системи на найбільш проблемних перехрестях, де постійні затори.

Питання, на які перехрестя насамперед монтувати смартсвітлофори, також винесуть на публічне обговорення.

Розумний світлофор складається з контролера, датчика транспортних засобів, світлодіодних ламп тощо.

Контролер є мозком пристрою. Це комп’ютер, який обирає пріоритетні напрямки руху автомобілів та управляє розподілом трафіку згідно з показниками датчиків.

Останні сканують ситуацію на дорозі та аналізують дані про трафік. Цю інформацію опрацьовує контролер. Пристрій будує прогноз розвитку ситуації та на основі цих даних формує план управління світлофорними об’єктами.

Якщо система фіксує завантаження на одному з напрямів руху, то збільшує йому час роботи зеленого світла — на збиток іншим напрямкам.

Розумні світлофори можуть бути зв’язаними між собою в єдину мережу, обмінюватися даними з різних перехресть та прогнозувати дорожню ситуацію на 10-20 хв вперед, щоб виробити ефективний механізм пропуску транспорту.

У разі ДТП система здатна оперативно скоригувати план. Так само роботу мережі розумних світлофорів можуть корегувати спеціалісти з ситуаційного центру.

Коментарі