Новини

Російська агресія, інвестиції, права людей: про що говорили Байден та Зеленський на першій зустрічі президентів

Розмова президентів тривала понад дві години.

Фото: Офіс Президентаидента

1 вересня Гарант України Володимир Зеленський вперше зустрівся з Президентом США Джозефом Байденом. Зустріч тривала 2 години у форматі розширеної делегації та тет-а-тет. Опісля Офіс Президента Зеленського оприлюднив спільну заяву України та США щодо подальшого стратегічного партнерства за результатами візиту нашого президента до Вашингтона. 

Вона містить багато розділів: зазначають, що насамперед Україна і Сполучені Штати активізують Комісію стратегічного партнерства (КСП), яка долатиме виклики 21-го століття. Її статус мають підвищити вже цієї осени Міністр закордонних справ України та Державний секретар США.

Протидія російській агресії

США наголосили, що ніколи не визнають анексію Криму та підтвердили повну підтримку міжнародних зусиль, зокрема Нормандський формат та «Кримську платформу». Крім того, закликали РФ припинити війну на Донбасі. У заяві нагадали про нову оборонну рамкову угоду та про воєнну допомогу в розмірі 60 мільйонів доларів для України.

НАТО та ЄС

США підтримали право України на вступ до НАТО та ЄС і продовжуватимуть потужну програму навчань та тренувань задля допомоги країні.

Реформа судової системи та боротьба з корупцією

Україна зобов’язується реформувати свій судовий сектор відповідно до найкращих міжнародних практик та негайно обрати нового спеціалізованого антикорупційного прокурора в Києві. Також обіцяють запровадити закони для захисту повноважень директора Національного антикорупційного бюро та забезпечити прозорий процес обрання його наступника.

Права людини

Україна за підтримки США обіцяє продовжувати зміцнювати повагу до прав людини, громадянських та основних свобод, відповідно до міжнародних стандартів та зобов’язань, а також боротися з расизмом, ксенофобією, антисемітизмом та дискримінацією проти спільноти ЛГБТКІ+. Крім того, законодавчо планують посилити відповідальність за насильство проти будь-якої особи незалежно від статі, раси, етнічної приналежности, релігії, сексуальної орієнтації чи політичних поглядів.

Інвестиції у реформи

США до кінця цього року планують виділити на підтримку реформ в Україні 463 млн доларів (з 2014 року на реформи вже виділили майже 2 млрд доларів).

Енергетика

Україна та Сполучені Штати мають намір посилити співпрацю щодо спільних енергетичних та кліматичних цілей шляхом активізації Стратегічного діалогу з питань енергетики та клімату.

Екологія

Країни зобов’язалися досягти амбітних скорочень своїх національних викидів парникових газів уже до 2030 року. Крім того, Україна долучилася до Місії інновацій із питань клімату у сільському господарстві (AIM) та має намір розвивати відновлювану енергетику.

«Північний потік-2»

США обіцяють не допустити використання Кремлем енергетики як геополітичної зброї та протидіяти впливу «Північного потоку-2». Уряди України та США обіцяють збільшити потужності для постачання газу в Україну з різних джерел.

Комерційне співробітництво

Країни погодилися розширювати комерційне співробітництво та підготували Меморандум про взаєморозуміння щодо комерційної співпраці, призначеного сприяти комерційній участі американських компаній в українській економіці та українських компаній в економіці США.

Фінансування

Україна може отримати від Експортно-імпортного банку (EXIM) США щонайменше 3 мільярди доларів на економічні проєкти. Також держава зобов’язалася ухвалити законодавство, яке встановить надійний процес перевірки інвестицій.

Боротьба з COVID-19

США мають намір надати Україні додаткову допомогу, зокрема підтримку холодового ланцюга зберігання та 12,8 мільйона доларів у боротьбі з коронавірусом.

Донбас

Уряд США надасть Україні додаткові 45 мільйонів доларів гуманітарної допомоги для людей, які потерпіли через війну на Донбасі.


Після зустрічі Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що президенти вивели відносини наших країн на новий рівень.
Зокрема замість передбаченої графіком години розмова тривала дві.

«Маємо сильну спільну заяву і багато роботи для мене та Державного секретаря США з її виконання у рамках оновленої Комісії стратегічного партнерства», — каже Кулеба.

Володимир Зеленський зазначив, що чув від Байдена лише приємні слова.

«Я вважаю, що загалом зустріч була у нормальній, продуктивній, не постійно «сонячній» атмосфері, але в нормальній чоловічій розмові», ㅡ розповідає Президент України.

Нагадаємо, що напередодні український державний оператор електростанцій «Енергоатом» підписав меморандум з американською енергетичною компанією Westi‘nghouse Electric про спільне будівництво нового енергоблоку. Також міністри енергетики України та США підписали заяву про «започаткування стратегічного діалогу у сфері енергетики та клімату» між країнами.

Коментарі