Новини

5 золотих медалей із параплавання: за четвертий день Паралімпіади українські спортсмени здобули 12 нагород

Україна займає четверте місце серед країн на Паралімпійських іграх за кількістю медалей.

Фото: paralympic.org.ua

У Токіо закінчився четвертий день Паралімпіади 2020. Сьогодні, 28 серпня, Україна здобула 12 медалей та найбільшу кількість «золота» — українські спортсмени виграли  п’ять нагород.

Усі п’ять золотих медалей Україна здобула саме у параплаванні. З цієї дисципліни також найбільше нагород загалом. Сьогодні Єлизавета Мерешко стала єдиною спортсменкою, яка виграла у Токіо два «золота». Крім того, Андрій Крипак встановив новий світовий паралімпійський рекорд.

Почався четвертий змагальний день зі срібної медалі легкоатлета Романа Данилюка. Він здобув її у секторі штовхання ядра. 28-річний атлет із Черкас показав персональний найкращий результат сезону. Він штовхнув снаряд на 16,53 метра. На цих змаганнях брав участь ще один українець — Володимир Пономаренко, який посів четверте місце.

Ще дві нагороди Україна здобула у настільному тенісі. Іван Май та Максим Ніколенко вибороли по дві «бронзи» Паралімпіади.

26-ту медаль для України здобув Руфат Магомедов. Представник Дніпропетровської области виборов «бронзу» у дзюдо. Це перша Паралімпіада для Магомедова та третя медаль України у цій дисципліні.

Четверте «золото» на Іграх у Токіо здобув Євген Богодайко у параплаванні на дистанції 100 метрів брасом (клас — S6). На його рахунку вже шість золотих нагород Паралімпіади. 27-річний плавець із Полтави бере участь уже у третіх Паралімпійських іграх.

Євгеній Богодайко Фото: korrespondent.net

Ще одну золоту медаль на дистанції 100 метрів вільним стилем здобув Максим Крипак (клас — S10). При цьому він встановив новий світовий паралімпійський рекорд.

На фініші час Крипака склав 50.64 секунди. Попередній рекорд, що встановив бразилець Андре Бразіл у серпні 2010-го, українець перевершив на 0.23 секунди.

Максим Крипак Фото: Суспільне

Cрібну медаль сьогодні на Іграх здобула дзюдоїстка Ірина Гусєва. Це перша срібна нагорода України у дзюдо на Паралімпіаді-2020.

Одразу два місця на подіумі з трьох у змаганнях з параплавання зайняли Михайло Сербін та Віктор Смирнов. Сербін прибув у запливі першим та здобув «золото», а Смирнов — «срібло».
Михайло  Сербін — це 17-річний плавець із Харкова, дебютант Паралімпійських ігор, а Смирнов — 35-річний плавець із Донецька. Українець брав участь у п’яти Паралімпійських іграх. Обоє плавців повністю незрячі.

Михайло Сербін Фото: Getty Images

Володарем ще однієї золотої медалі став Денис Дубров. Він виграв на дистанції 200 метрів у комплексному плаванні. Українець мав також кращий час кваліфікації перед фіналом та завоював уже четверту золоту нагороду в своїй кар’єрі.

Денис Дубров Фото: nv.ua

Цього дня українська плавчиня Єлизавета Мерешко стала 2-разовою паралімпійською чемпіонкою з Токіо. Дистанцію 100 метрів брасом (клас — S5) українка пропливла з найкращим часом та виграла ще одне  «золото». Мерешко — 5-разова чемпіонка світу та 9-разова чемпіонка Європи.
Параатлетка стала єдиною спортсменкою, що виграла у Токіо два «золота». Херсонська спортсменка має церебральний параліч. Вона почала займатися плаванням у віці 11 років, щоб розробляти слабкі м’язи ніг.

Єлизавета Мерешко Фото:Anton Marsovich

34 та останню на сьогодні медаль виграла українка Наталія Морквич. Вона стала срібною призеркою у фехтуванні на рапірах. 29-річна українська парафехтувальниця — представниця Львівської области. Це вже п’ята медаль України у фехтуванні цього року.

За підсумками четвертого змагального дня у медальному заліку українці — на п’ятому місці (на першому — збірна Китаю). А за кількістю медалей Україна займає четверте місце.

Коментарі