Рецензії

Море, вбивства і бікіні: що читати в останні дні літа

Рецензії від книжкової оглядачки Лілії Шутяк.

Фото Лілії Шутяк

Відпочинок – така ж необхідна частина життя, як і робота. І якщо ви не візьмете час на себе, то в якийсь момент організм зробить це самостійно у найнесподіваніший спосіб. Тому, як казав один випадковий пасажир моторного човна, якого я зустріла на морі: «Собі шкодувати – себе не любити».

Але якщо шансу хоча б ненадовго змінити обстановку зовсім немає, в пригоді стануть дві книжки, що перенесуть вас ближче до моря. Наприклад, такі.

«Бікіні. Сповідь страху і бажання». Це трилер одного з найбільш високооплачуваних і продаваних письменників у світі за версією журналу «Forbes» Джеймса Паттерсона. Він є автором 65 романів, серед яких: «Цілуй дівчаток», «І прийшов павук», «Померти першим», які, до речі, були екранізовані. Чоловікові вдалося навіть потрапити до Книги рекордів Гіннеса, коли більш як сорок його творів стали бестселерами. Поруч із такою славою за автором тягнеться і шлейф критики. Зокрема через його спосіб писання. Відомо, що Паттерсон активно співпрацює з літературними «підмайстрами» – чоловік вигадує сюжет, а менш імениті колеги його опрацьовують. У результаті такої співпраці й виходять детективні історії, що так до смаку читачам. Свого часу навіть король жахів Стівен Кінг висловив своє невдоволення колегою, назвавши його трилери «тупими». Як би там не було, але поганої реклами не існує. І Джеймс Паттерсон, як колишній рекламіст, знає це краще за інших.

Його трилер «Бікіні. Сповідь страху і бажання», написаний у співавторстві з Максин Паетро, – цілком пристойне чтиво для тих, хто хоче на декілька годин відволіктися від буденности й перенестися ближче до моря та… вбивці-психопата. У романі завбільшки 250 сторінок йдеться про колишнього поліціанта Бенджаміна Гокінса, який через корупційні схеми змушений піти з роботи й стати журналістом. Доля приводить його до розслідування жорстокого вбивства моделі Кім Макденіелс, після якого один за одним з’являються нові жертви. За малопов’язаними, на перший погляд, злочинами стоїть психопат із камерою Анрі Бенуа, який не зупиниться, доки не знищить усіх, для кого знімав «особливі» відео. Проблема в тому, що Бен теж надто близько підкрався до небезпечного психа. І тепер перед ним надважливе завдання – врятувати кохану і забезпечити шанс на спокійне майбутнє.

Попри загалом захопливу сюжетну лінію, стилістично роман Паттерсона більше схожий на сценарій до посереднього фільму-трилера, в якому образи висвітлені дещо поверхово й автор не вдається до розкриття мотивів героїв. Хоча вони можуть бути доволі цікавими. Як-от персонаж Анрі Бенуа, про якого дізнаємося мінімум інформації, більшість із якої виявляється фікцією. Інтриги додає й підзаголовок книжки – «Сповідь страху і бажання», що натякає на сексуальний характер злочинів Бенуа. Так це чи ні, можна дізнатися більше в процесі читання. Якщо ви, звісно, готові здолати цю карколомну мандрівку разом із вбивцею-психопатом.

В абсолютно іншій – м’якій та по-справжньому ніжній – тональності написаний ще один твір, який перенесе вас ближче до води – «Море-океан» Алессандро Барікко. Цей італійський письменник є автором 14-ти романів, а також чималої кількости сценаріїв і статей. 2007 року за однойменним твором письменника вийшов фільм «Шовк» (у головних ролях – Майкл Пітт і Кіра Найтлі). Барікко – лавреат літературних премій Камп’єлло, Медічі, Віареджо та «Палаццо аль Боско», його книги неодноразово очолювали списки бестселерів в Італії та Франції.

Фото Лілії Шутяк

«Море-океан» по праву називають найкрасивішим романом сучасної італійської літератури. Він перекладений десятками мов і є сумішшю жанрів. Твір містить елементи пригодницького роману, поеми в прозі, філософської притчі й навіть трохи трилера. Завдяки такому стилю і поєднанню різних історій читачеві буде непросто одразу зрозуміти, про що йдеться в книжці. Але розібратися варто, хоча б для того, щоб перейнятися настроєм моря, що невпинно котить свої хвилі до все нових берегів.

Події роману розгортаються в невеликому готелі «Альмаєр», яким управляють діти. З різних причин сюди приїжджають дивні відвідувачі: професор, що вивчає, де закінчується море, дівчина, яка боїться жити, художник, що малює море, жінка, яка перебуває тут в ізоляції через зраду чоловіка тощо. У кожного з них своя історія і свої пошуки – спокою, спокути, власної дороги та кохання. Бо, як казав один із героїв, стариган Даррел, є три різновиди людей: «ті хто живуть біля моря, ті, що кидаються в море, і ті, які спромоглися повернутися з моря живими. Побачиш, як здивуєшся, котрі з них найщасливіші».

Книжка Алессандро Барікко – це не просто роман про море. Видання занурює читача у внутрішній світ головних героїв і показує, наскільки важливо прислухатися до своїх почуттів. Адже іноді те, чого нам бракує, має стати тим, від чого необхідно відмовитися.

Окремо варто відзначити дизайн книжки. Шрифт видання виконаний у темно синьому кольорі, що цілком відповідає морській тематиці та занурює читача у відповідну настроєву гаму.

Невеликі за розміром, романи «Бікіні» та «Море-океан» зручно возити навіть на довгі відстані. Тож, якщо шукаєте дорожніх супутників, ці книжки допоможуть краще налаштуватися на відпустку або просто побути ближче до моря.

 

 

Коментарі