Новини

13 медалей і два «золота»: третій день Паралімпіади став результативним для української збірної

Сьогодні Україна здобула свою 500-ту медаль, та стала 16-ю країною в історії, яка змогла досягти такого результату.

Третій день паралімпіади став результативним для збірної України: 13 медалей та два «золота». Крім того, наша збірна вже здобула понад 500 медалей і стала 16-ю країною в історії, якій вдалося завоювати стільки нагород.

На початку третього дня змагань стрибунка у довжину Юлія Павленко отримала бронзову медаль у фіналі у класі F11 (для атлетів із порушенням зору). Атлетка закінчила змагання третьою — 30-річна українка завоювала першу медаль в кар’єрі на Паралімпійських іграх.

Наступним виступав 23-річний Владислав Білий. У секторі для метання списа колумбійські атлети показували рекордні результати — тут був встановлений і новий паралімпійський рекорд, і новий світовий рекорд. Утім, останньою спробою Білий зміг побити найкращий результат в історії Європи і другий результат на Паралімпіаді 2020. Така спроба підняла атлета на другу сходинку, він здобув «срібло».

Велогонщик Єгор Дементьєв у гонці переслідування виграв «бронзу».
У боротьбі з французом Кевіном Ле Кунфом Дементьєву вдалося вибороти медаль для себе. При цьому виграв гонку ще один француз Доріан Фулон — він закінчив виступи з новим світовим паралімпійським рекордом, який встановив у кваліфікації: 4:18.274 хвилин.

Дзюдоїстка Юлія Іваницька виграла 13-у медаль України на Паралімпійських іграх у Токіо. Вона стала бронзовою призеркою у вазі до 48 кг. У сутичці з японкою Шізукою Хангані українка виконала прийом ваза-арі, завдяки чому здобула перемогу.

Чотирнадцята медаль у Токіо стала історичною для української паралімпійської збірної — це 500 нагорода України на Паралімпійських іграх. «Срібло» завоював 32-річний Сергій Кліпперт (при чому це його 13 медаль на Паралімпіадах) у плаванні на дистанції 100 метрів на спині.

Загалом Україна стала 16-ю країною в історії, яка змогла здобути 500 медалей на Паралімпійських іграх. Лідером у цьому списку є збірна США — 2367 медалей. Проте варто зазначити що Штати, як і інші лідери, брали участь у більшій кількості Паралімпіад, ніж Україна.

Другу золоту медаль для української збірної здобула паверліфтерка Мар’яна Шевчук.

Фото: Getty Images

Зазначимо, що це перша Паралімпіада для 25-річної українки. У першій же спробі Шевчук взяла вагу 125 кілограмів та стала переможницею змагань. 

16-у медаль на Паралімпійських іграх у Токіо здобула Катерина Денисенко. 27-річна київська параатлетка виграла «срібло» у запливі 100 метрів на спині. На минулих іграх у Ріо-де-Жанейро Денисенко здобувала золоту медаль, виступаючи на іншій дистанції — 100 метрів батерфляєм.

34-річна спортсменка Наталія Ніколайчик виборола «бронзу» у ваговій категорії до 52 кг та здобула другу медаль у дзюдо для України. Ніколайчик перемогла німкеню Рамону Бруссіг — 2-разову паралімпійську чемпіонку.

18-у медаль на Паралімпіаді здобув 21-річний плавець Андрій Трусов. Він виграв «срібло» на дистанції 200 метрів комплексним плаванням. Для нього Ігри в Токіо стали дебютними. У фіналі український плавець випереджав світовий паралімпійський рекорд, який належав іншому представникові України — Євгенію Богодайку, але став другим — «золото» здобув ізраїльтянин Маляр, який став новим володарем рекорду.

Третю золоту медаль на цих змаганнях здобула плавчиня Анна Стеценко. Вона стала паралімпійською чемпіонкою у плаванні на 400 метрів вільним стилем. 

Фото: Getty Images

Спортсменка пропливла дистанцію за 4:23,92 хвилини. Друге і третє місця посіли представниці Італії та Австралії. 29-річна Стеценко вже виступала на Паралімпіаді 2016 у Ріо, на якій здобула три «золота» та одне «срібло».

Ще одну срібну нагороду на дистанції 400 метрів вільним стилем виборов плавець Кирило Гаращенко. Для нього виступ у фіналі Паралімпіади 2020 став третім у Токіо. До цього він двічі фінішував поза подіумом — на шостому та восьмому місцях. Паралімпіада в Токіо – дебютна для Гаращенка.

Вперше в історії Україна здобула медаль у командній першості: жіноча збірна України з фехтування на шпагах виграла срібну нагороду.
До цього ні чоловіки, ні жінки у будь-якому з видів зброї перед Іграми у Токіо нагороди не здобували.
Це вже четверта медаль України у парафехтуванні на Паралімпіаді 2020. Перед цим Олена Федота та Євгенія Бреус вигравали срібну і бронзову нагороди.

Завершальний виступ  у третій змагальний день закінчився ще з однією медаллю: легкоатлетка Анастасія Москаленко стала другою у секторі метання булави та здобула срібну медаль. Це також дебютні Паралімпійські ігри для Москаленко.

Підбиваючи підсумки, за третій день змагань українська збірна здобула 13 медалей: два «золота» — у паверліфтингу та плаванні, сім срібних нагород — у метанні списа та булави, плаванні (4) та фехтуванні, чотири «бронзи» — у стрибках у висоту, дзюдо (2 медалі) та велоспорті.

Наразі у медальному заліку, де місце залежить від кількости золотих медалей, українська збірна на 9 місці. А за загальною кількістю — на 4-му.

Коментарі