Новини

В Україні призначили першу жінку-командувачку Збройних сил

Указ про призначення Тетяни Остащенко підписав президент на День Незалежности.

Фото: Міністерство оборони України

У День Незалежности в Україні з’явилася перша в історії Збройних сил жінка-бригадна генералка – Тетяна Остащенко. Відповідний указ цього дня підписав президент Володимир Зеленський.

Ще раніше, 30 липня, Міністр оборони України Андрій Таран підписав наказ про призначення першої жінки командувачки Збройних сил. Таким чином Тетяна Остащенко стала першою командиркою Медичних сил в Україні.

Фото: Міністерство оборони України

Міністр оборони України також зазначив, що зараз майже чверть загальної чисельности Збройних сил — це жінки, і їхня роль у розвитку війська зростає. Він наголосив, що рівний доступ до посад і військових звань у Збройних силах означатиме однаковий рівень відповідальности під час виконання обов’язків військової служби.

Крім того, міністр каже, що в ЗСУ жінки на важливих посадах — уже буденність:

«Зовсім недавно ми говорили, що жінка-командир, танкіст, снайпер, розвідник, пілот, артилерист — це вже буденність. На командних посадах у ЗСУ — командирками рот, взводів і мінометних батарей – перебувають близько сотні військовослужбовців-жінок. Тепер жінка обійняла генеральську посаду командувача, і цілком імовірно, що у найближчій перспективі у Збройних силах з’явиться перша жінка-«бригадний генерал», – заявляв раніше Андрій Таран.

Також він зазначав, що в Збройних силах рухаються до підходів НАТО у реформуванні армії. Це стосується і рівних прав жінок із чоловіками на військовій службі.

«Поступально рухаємося до побудови Збройних сил нового зразка. Завдяки реформуванню армії відповідно до принципів і підходів НАТО жінки зараз мають можливість проходити військову службу на рівних засадах із чоловіками», — заявив Таран.

За словами міністра оборони, нова командувачка Медичних сил має великий досвід організації медичного забезпечення.

Довідка
За інформацією Міноборони, Тетяна Остащенко 1996 року закінчила фармацевтичний факультет Львівського державного медичного інституту, а 1998-го – Українську військово-медичну академію. Командирка проходила підготовку на низці курсів армій держав-НАТО. Починала свою кар’єру у ЗСУ Остащенко на посаді начальниці аптеки військової частини.

Коментарі