Новини

«Визнання РФ окупантом на міжнародному рівні»: декларація, яку схвалили на Кримській платформі

Учасники платформи заявили, що очікують повернення півострова Україні та відновлення його автономного статусу.

Фото: Офіс Президента

23 серпня у Києві відбувся саміт із деокупації Криму «Кримська платформа». У ньому взяли участь 46 делегацій. Учасники першого саміту схвалили декларацію, яка фіксує невизнання анексії півострова Російською Федерацією та вперше визнає РФ окупантом на міжнародному рівні. Про це повідомляють на сайті Офісу Президента.

«Вперше на міжнародному рівні Російську Федерацію визнано державою-окупантом. І, відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, вона повинна негайно припинити порушення прав людини в окупованому Криму, забезпечити вже зараз безперешкодний доступ до Криму для міжнародних гуманітарних та правозахисних організацій», — заявив Президент Володимир Зеленський на саміті.

Серед іншого, схвалена декларація передбачає такі пункти:

— зобов’язання для країн розглянути додаткові дипломатичні, політичні та обмежувальні санкції щодо Росії у разі подальшої агресії;

— об’єднання зусиль усіх країн-учасниць платформи задля зміцнення безпеки, стабільности в Чорноморському регіоні;

— протистояння новим викликам та гібридним загрозам, спричиненим тривалою мілітаризацією Криму;

— вимагання від Російської Федерації негайно припинити всі порушення прав людини і зловживання щодо мешканців Криму і забезпечити повний та безперешкодний доступ до півострова для моніторингових механізмів із дотримання прав людини.

У документі також зазначено, що країни-учасниці Кримської платформи очікують повернення Україні тимчасово окупованих територій Криму і відновлення їхнього автономного статусу, як це передбачено в Конституції України.

Президент України Зеленський вважає, що проведення саміту Кримської платформи є історичною подією, оскільки під час нього створили міжнародну коаліцію з деокупації півострова. Він зазначає, що ця ініціатива повернула питання Криму в міжнародний порядок денний, оскільки його не обговорювали на такому рівні понад 7 років.

Крім того, цього ж дня президент узяв участь у відкритті офісу Кримської платформи у Києві, зазначають у пресрелізі.

За його словами, в цьому офісі працюватимуть заради того, щоб отримати позитивний результат у питанні деокупації Криму та допомоги кримським татарам. Президент наголосив, що розташування офісу в центрі Києва демонструє особливе ставлення держави до питання деокупації півострова.

Раніше Володимир Зеленський зазначав, що представництва Кримської платформи згодом діятимуть не лише в Україні, а й у низці інших країн.


Раніше ми розповідали, що таке Кримська платформа та як вона працюватиме.

Коментарі