Новини

Кримська платформа: як вона працюватиме та скільки країн уже підтвердили свою участь

Проєкт різко критикують у Росії, чим задоволені в Міністерстві закордонних справ України.

Фото: Shutterstock

Засновниками Кримської платформи стануть 44 держави та міжнародні організації. На першому, установчому, саміті платформи, який відбудеться 23 серпня, встановлять 14 учасників серед глав держав, глав урядів та Європейського Союзу. Про це розповів Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час брифінгу. Крім того, 20 серпня стало відомо, що Ісландія також долучиться до платформи.

Кримська платформа — це міжнародний майданчик з обговорення шляхів деокупації Криму. Про його започаткування оголосив Президент Володимир Зеленський минулого року у зверненні до Генеральної Асамблеї ООН. 

«Проведення саміту Кримської платформи в Києві за участю іноземних лідерів насамперед необхідне для привернення уваги до теми Криму, адже зараз її немає навіть в інформаційному просторі України», — заявив Володимир Зеленський.

«Кримську платформу» її автори називають «консультативно-комунікаційним механізмом». Після запуску платформа діятиме як цілий комплекс заходів на різних рівнях, що будуть об’єднані цілями, прописаними у «Кримській декларації» — документі, який планують ухвалити на саміті.

Під час панельних дискусій обговорюватимуть такі теми:

— політика невизнання тимчасової окупації;
— мілітаризація Азово-Чорноморського регіону;
— шляхи реінтеграції Криму через права людини;
— відновлення прав кримськотатарського народу на півострові.

Зокрема на рівні президентів на саміті Кримської платформи будуть представлені Латвія, Литва, Естонія, Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Словенія, Фінляндія, а також президент Європейської ради.

Серед прем’єр-міністрів будуть представлені Румунія, Грузія, Хорватія, Швеція. Дві держави: Швейцарія та Чеська Республіка ㅡ будуть представлені на рівні глав парламентів.

Ще 14 — на рівні міністрів закордонних справ: Туреччина, Франція, Іспанія, Італія, Бельгія, Австрія, Нідерланди, Люксембург, Ірландія, Данія, Болгарія, Чорногорія, Північна Македонія.

Ще дві держави: Велика Британія та Португалія — будуть представляти міністри оборони.

США представлять особистий посланець президента, член уряду та міністр транспорту США, а Норвегію — державний секретар МЗС.

Сім держав будуть представлені на рівні послів: Нова Зеландія, Мальта, Японія, Австралія, Кіпр, Канада, Греція та Ісландія. З організацій Європейську комісію представлятиме віцепрезидент Валдіс Домбровскіс, НАТО ㅡ заступник генсекретаря, а Раду Європи ㅡ генсекретар.

«І сигнали, озвучені під час Кримської платформи, і зобов’язання, взяті за результатами саміту, мають рівнозначну силу для держави, незалежно від того, чи зробив це президент чи посол. Головне ㅡ це кількість учасників», ㅡ каже Дмитро Кулеба.

Кримську платформу різко критикували у Росії. Зокрема речниця Міністерства закордонних справ Марія Захарова заявляла, що в країні вважають усі зусилля Києва щодо повернення Криму нелегітимними та сприймають їх як «загрозу агресії проти двох суб’єктів Російської Федерації».

Крім того, щодо платформи висловлювався міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Він назвав саміт «Кримської платформи» щодо деокупації півострова «шабашем». В Україні такою реакцією РФ задоволені, до того ж нагадують, що Лавров перебував у Криму незаконно.

«Я не буду приховувати — задоволений цією нервовою реакцією. Як казав Магатма Ґанді, спочатку вони вас ігнорують, потім із вас сміються, потім із вами борються, і потім ви перемагаєте», — сказав на брифінгу 13 серпня міністр закордонних справ.

Додамо, що паралельно з Кримською платформою 23 серпня проходитиме саміт перших леді та джентльменів, який ініціювала Олена Зеленська. Основні теми, які будуть там обговорювати:  забезпечення рівного доступу до медичних послуг та освіти, рівні можливості у сфері культури та розвитку в нових умовах.

 

Коментарі