Новини

Смертельні повені в Європі спричинені людською діяльністю та почастішають в майбутньому— дослідження

З подальшим підвищенням температури у Західній та Центральній Європі рівень екстремальних опадів та повеней зростатиме.

Повені в Німеччині Фото: CNN

Рекордна кількість опадів, що спричинила смертельні повені у Німеччині та Бельгії в липні сталася через людську діяльність, яка вплинула на зміну клімату. Глобальне потепління посилило зливи в регіоні на 20%. Про це йдеться у звіті Міжурядової панелі з питань зміни клімату повідомляє The Guardian.

Вчені заявили, що є «однозначні» докази того, що викиди парникових газів в результаті діяльности людини є головною причиною погіршення екстремальних погодних умов.

Останніми місяцями в Західній Європі та Китаї відбулися руйнівні повені, надзвичайно сильна спека на північному заході Америки та лісові пожежі в Росії, Греції, Туреччині та США.

«Величезні людські та економічні витрати цих повеней є яскравим нагадуванням про те, що країнам у всьому світі необхідно готуватися до більш екстремальних погодних явищ, і що нам необхідно терміново скоротити викиди парникових газів, щоб уникнути того, щоб такі ризики вийшли з-під контролю», — каже професор Маартен ван Алст з Університету Твенте в Нідерландах.

Повені в Німеччині та Бельгії стали причиною щонайменше 222 смертей та завдали величезних збитків.

Дослідження, проведене Ван Алстом та іншими вченими, використовувало метеорологічні вимірювання та рецензовані методи дослідження. Дослідники порівнювали частоту екстремальних опадів, схожу до тої, що сталася під час повені в Німеччині, Бельгії та Нідерландах з частотою, що очікується у світі, де не було змін клімату, викликаних людьми.

Зокрема, вони виявили, що через зміну клімату екстремальну кількість опадів зросла до 1,2-9 разів, а такі зливи в регіоні зараз є на 3% -19% інтенсивнішими. Гаряче повітря, що з’являється внаслідок глобального потепління, здатне утримувати на 7% більше водяної пари завдяки підвищенню температури на 1°C.

Вчені з Всесвітньої групи атрибуції погоди розповіли, що з подальшим підвищенням температури у Західній та Центральній Європі рівень екстремальних опадів та повеней зростатиме.

«Ці повені показали нам, що навіть розвинені країни не застраховані від серйозних наслідків екстремальних погодних умов, які погіршуються зі зміною клімату. Це нагальна глобальна проблема, і ми повинні подолати її. Наука в цьому однозначна, і ми говоримо про це роками», — сказала Фрідріке Отто з Оксфордського університету. 

Раніше ми писали про те, що на вершині Гренландії вперше за 71 рік спостереження пішов дощ, а не сніг.

Коментарі