Новини

На вершині Гренландії випали мільярди тонн дощу: льодовики тануть у сім разів швидше

Науковці кажуть, що тепер такі погодні явища, як дощі і танення, ставатимуться частіше на Гренландії.

Фото: annie-spratt/unsplash

На вершині Гренландії вперше за 71 рік спостереження пішов дощ, а не сніг. На крижаний щит випало 7 мільярдів тонн води. Це сталося у суботу, 14 серпня, повідомляє CNN.
Науковці спостерігають за погодою у Гренландії з 1950 року — на верхній частині щита розташована дослідницька станція. У вихідні зафіксували, що температура повітря піднялася на вершині вище нуля втретє за менш ніж 10 років.
За даними Національного центру даних про сніг та ожеледицю, кількість втраченої маси льоду в неділю у сім разів перевищувала середньодобову для цієї пори року. Тепле повітря спричинило сильний дощ, який скинув 7 мільярдів тонн води на крижаний щит.
Тед Скамбос, старший науковий співробітник Університету Колорадо, заявив, що це свідчення того, що Гренландія швидко потеплішає.

«Те, що відбувається, — це не просто тепле десятиліття чи два у несталому кліматі. Це безпрецедентно», — каже Скамбос.

2019 року Гренландія скинула в море приблизно 532 млрд тонн льоду. Впродовж цього року несподівано гаряча весна та липнева спека спричинили танення майже всієї поверхні льодовикового покриву. В результаті глобальний рівень моря безповоротно підвищився на 1,5 міліметра.

За прогнозами науковців, такі погодні явища, як дощі й танення, можуть ставатися частіше на Гренландії.

Учасниця полярних програм Національного наукового фонду США Дженніфер Мерсер розповіла, що нещодавній дощ у Гренландії матиме тривалий вплив на властивості снігу. Зокрема на ньому залишиться кірка льоду, яка буде поглинати більше сонячних променів, поки не випаде сніг і не прикриє її.

Дослідник із Гренландії тримає тонкий шматок льоду, який утворився, коли на вершині Гренландії в суботу випав дощ; Фото: CNN

Шар льоду на снігу також буде бар’єром для стікання вниз талої води, тож вона залишатиметься у верхніх частинах щита і затоплюватиме їх.

У Гренландії почастішали й інші незвичайні події. Зокрема два роки тому білий ведмідь потрапив на станцію «Summit». Це було незвично, оскільки білі ведмеді живуть у прибережних регіонах, де вони можуть легко знайти їжу. Звір подолав декілька сотень миль углиб країни через крижаний щит у пошуках їжі.

Раніше ми писали про те, що у Гренландії за один день тануло близько 8,5 млрд тонн льоду — достатньо, аби підтопити цілий штат Флорида.
Науковці наголошують, що якщо льодовий щит повністю розтане, то рівень моря підніметься  щонайменше на 6 метрів. Якщо це станеться, під воду підуть усі прибережні міста у світі.

Але вони під загрозою навіть зараз — до кінця століття тільки через танення Гренландії рівень води підніметься на 10 сантиметрів.

Коментарі