Новини

Інструктори-кінологи та найбільший літак у світі: як проходив військовий парад до Дня Незалежности у Києві

На військовому параді Президент Володимир Зеленський оголосив про створення нового державного свята.

Фото: Офіс Президента

Сьогодні, 24 серпня, у Києві пройшов військовий парад до Дня Незалежности України. До нього залучили 75 літальних апаратів та понад 400 одиниць озброєння і військової техніки. Крім того, на параді виступив із промовою Президент Володимир Зеленський, який ввів нове українське свято  — День Української державности та підписав відповідний указ. Відзначатимуть його у день хрещення Київської Русі, 28 липня.

Почався парад о 10.00 із церемонії підняття Державного Прапора на Майдані.

Опісля Зеленський виступив із промовою. Серед іншого, оголосив  що в Україну «повернуться» історичні й культурні цінності діячів часів Запорізької Січі, Української Народної Республіки, діячів науки, техніки й культури, які зараз перебувають за кордоном. Проте подробиць цього повернення він не уточнив.

Фото: Офіс Президента

Після цього на параді розпочалася урочиста церемонія вручення державних нагород. Зокрема їх вручили Назарію Яремчуку (посмертно), Андрію Шевченку та присвоїли звання народного артиста України Монатіку.

Фото: Офіс Президента

Військовий марш почався об 11.00. Першим ішов зведений підрозділ із державним прапором України завдовжки 30 метрів, що уособлював 30-річний шлях української незалежности. Водночас в Одесі розпочався військово-морський парад.

Фото: Єлизавета Серватинська, Суспільне

На параді вперше за всю історію незалежности були інструктори-кінологи зі своїми службовими собаками. Чотирилапі помічники пройшли пліч-о-пліч із військовими сил безпеки й оборони. Вони  захищають країну на сході та беруть участь у міжнародних миротворчих операціях.

Скрін із трансляції

Також у параді вперше брали участь поліціанти. При цьому половина розрахунку — жінки-патрульні.

Були і підрозділи оборонних сил різних країн, зокрема Грузії, Данії, Естонії, Канади, Латвії, Румунії та Словаччини. Крім того, на параді пройшли військові сили Фінляндії, США, Польщі та Великої Британії.

Об 11:30 на Хрещатику виступив зведений оркестр Національної гвардії України. Музиканти виконали фінал дев’ятої симфонії Людвіга ван Бетховена «Ода радості».

Фото: hromadske

Відтак розпочався проліт повітряної колони. У повітря піднялися броньовані штурмовики, важкі військово-транспортні літаки та винищувачі Національної гвардії України.

Фото: Офіс Президента

Також над Хрещатиком пролетів найбільший літак у світі – Ан-225 «Мрія», на рахунку якого понад двісті сорок неперекритих світових рекордів.

Скрін із трансляції

Об 11.35 на парад вийшла військова техніка Збройних сил України та техніка Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Під кінець параду в небі над Хрещатиком з’явилася авіація країн-партнерів, зокрема Великої Британії та Словацької Республіки. Вони утворили у небі столиці синьо-жовтий стяг – символ незалежної України.

Фото: Офіс президента

Завершився парад театралізованим музичним номером.

Фото: Суспільне

 

Коментарі