Новини

Рейси припинили: український літак останнім встиг вилетіти з аеропорту Афганістану до його закриття

Рішення про припинення авіасполучень ухвалило Управління цивільної авіації Афганістану.

Фото з фб-сторінки Генерального штабу ЗСУ

Афганістан призупинив усі рейси з аеропорту «Хамід Карзай» у Кабулі. Останній цивільний літак, який зміг звідти вилетіти, був українським.

Про це повідомив Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у фейсбуку.

«Справи пішли набагато краще. Попри всі труднощі все вдалося. Літак у безпеці, повертає додому українців та їхніх рідних», – наголосив Кулеба.

Міністр закордонних справ також пояснив, що пасажирам цього рейсу дуже пощастило. Адже якби сьогодні, 23 серпня, їм не вдалося вилетіти вчасно, аналогічна можливість, імовірно, з’явилася б іще не скоро.

«Нас офіційно попередили, якщо виліт не відбудеться протягом години, доведеться чекати невідомо скільки днів. Буквально через годину після вильоту нашого літака аеропорт припинив усі рейси», – зазначив урядовець.

Нагадаємо, що рішення про припинення авіасполучень ухвалило Управління цивільної авіації Афганістану. Його аргументували тим, що прагнуть уникнути скупчення людей та заворушень в аеропорту.

А все через те, що терористи «Талібану» 15 серпня захопили владу в Афганістані. Іноземцям наказали покинути країну, тож почалася евакуація. Оскільки регулярне авіасполучення з Афганістаном скасували, місцеві рушили до аеропорту. Вони намагалися покинути країну разом з авіаційними рейсами.

20 серпня військові застосували в аеропорту сльозогінний газ та відкрили вогонь у повітря. У такий спосіб вони намагалися стримати натовп афганців. Біля одного з пункту пропусків 23 серпня трапилася стрілянина, внаслідок якої поранили людей.

Зазначають, що вперше український літак вилетів із захопленого талібами Кабула вночі проти 16 липня. Тоді на борту було 8 українців, адже решта не змогли дістатися аеропорту. На вільні місця в салоні взяли 72 іноземців. До речі, серед них була відома афганська режисерка Сахра Карімі.

Другий борт прилетів у Київ 22 серпня. Тоді вдалося евакуювати 83 людини, з яких 31 українець.

Дмитро Кулеба повідомив про те, що близько 50 українців залишилися в Афганістані. Тож наразі опрацьовують усі можливі етапи повернення наших громадян додому.

Коментарі