Новини, Репортаж

Наймасовіший творчий флешмоб: у Чернівцях встановили національний рекорд із виконання «Червоної рути»

Експертна рада Національного реєстру рекордів не виявила аналогічних рекордів в Україні.

23 серпня у Чернівцях на площі Центральній встановили національний рекорд — наймасовіший творчий флешмоб на честь 30-річчя Незалежности України. Захід «Єдині! Горді! Незалежні!» організувало управління культури Чернівецької міської ради.
Творчі колективи, духові і вокальні хори, дитячі гуртки та пересічні чернівчани виконали разом пісню Володимира Івасюк «Червона рута».

Серед учасників — Олександр Гринюк. Чоловік розповів, що знає цю пісню ще змолоду і не раз співав її на масових заходах.

 

«Знаю “Червону руту” напам’ять уже багато років. Зараз стримую емоції, а була репетиція у “Літньому” (театрі, – ред.) — сльози були. Червона рута — це другий гімн України. За цією піснею всі знають Буковину. Де б в не були: в Італії, Англії — заспівай “Червону руту”, й одразу скажуть, що ви певне чернівчани, буковинці», — ділиться Олександр Гринюк.

Підтримати свою доньку на флешмобі прийшла Оксана Андрійчук.

«Донька ходить на гурток. Учителька сказала, що буде така акція. Ми, звісно, прийшли підтримати», — розповіла чернівчанка.

До флешмобу долучилися учасники іншої акції, які несли два великі прапори: державний жовто-блакитний та червоно-чорний — прапор Організації українських націоналістів.

Також на 9 балконах, що виходять на Центральну площу, працівники культури розгортали триметрові державні прапори.

 

Начальниця управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко розповіла, що до флешмобу долучилася майже тисяча осіб. Для неї ця подія була дуже зворушлива і відповідальна.

«Уся чернівецька культура, яка є в місті, залучена до флешмобу: всі духові оркестри, всі хори, всі вокальні хори, хореографічні колективи. Планували не менше 900 учасників. Я переживаю за дітей, бо вони вже більше години стоять на площі», розповідає  Юлія Сафтенко.

На акції був присутній експерт Національного реєстру рекордів України Марк Орловський. Чоловік засвідчив, що експертна рада не виявила аналогічних рекордів в Україні. Порахували присутніх: зведений хор — 774 людини, духовий оркестр 109 людей, хореографічна група з рушниками — 166, кількість рушників — 332. Загалом 1049 осіб.

«Сьогодні, 23 серпня 2021 року, Національний реєстр рекордів України засвідчує встановлення національного рекорду України: “наймасовіший творчий флешмоб на честь 30-річчя Незалежности України”», — підсумував Марк Орловський, експерт Національного реєстру рекордів України.

Попри урочистий настрій усіх присутніх, на масовому заході, очевидно, не організовані протиепідемчні заходи, люди не дотримувалися дистанції. Стосовно цього «Шпальта» поцікавилася оцінкою ситуації у керівниці управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради.

«Були порушені правила перебування на масових заходах. Я як медик хотіла б, аби було все узгоджено і щоб дотрималися всіх протиепідемічних заходів, зокрема дистанції. До управління охорони здоров’я не надходило жодних листів, аби допомогти і забезпечити всі норми. Мушу констатувати, що маємо зараз зріст захворюваности. І в мене є надія, що більшість людей була вакцинована, бо єдиний захист — це вакцинація», — прокоментувала Наталія Калмикова, начальниця управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради.

Раніше «Шпальта» писала про перший фестиваль «Червона рута» у Чернівцях.

 

Фото Володимира Гуцула

Коментарі