Новини

47% українців негативно ставляться до ЛГБТ-спільноти та чайлдфрі, ще половина підтримує ідею смертної кари: дослідження

Це найбільше дослідження групи «Рейтинг» із вибіркою 20 тисяч респондентів провели до 30-річчя Незалежности.

Фото: facebook.com/kyivpride / Victor V. Vysochin

47% українців та українок негативно ставляться до ЛГБТ-людей, а 42% – до чайлдфрі. Половина населення також підтримує ідею відновлення смертної кари в Україні. Крім того, 60% населення вірить в існування Бога, атеїстів серед українців лише 7%. Такі результати опитування оприлюднила соціологічна група «Рейтинг».

Це масштабне дослідження соціологічна група «Рейтинг» провела вперше до 30-річчя Незалежности України. Загальна вибірка склала 20 тисяч респондентів. Дослідження проводили методом телефонного інтерв’ю. 

Як зазначають у дослідженні, його метою було вивчення особливости мислення та стилю життя нового покоління українців, їхнього ціннісного світу. Зазначають, що в аналізі останнього українці охоче заявляють про важливість універсалізму та доброти, однак вони не виявили достатню терпимість у питанні толерантности.

Так, 47% негативно ставляться до ЛГБТ-спільноти, та 42% – до чайлдфрі (людей, які вирішили не мати дітей). Близько половини ставляться до них нейтрально і лише 7–8% – позитивно.

Молоді жінки 16-24 років проявили незвичайно високий рівень толерантности: з них третина ставиться позитивно до ЛГБТ та чайлдфрі. Водночас серед хлопців цього ж віку таких утричі менше. 

Загалом покоління незалежности виявилося найтолерантнішим, особливо люди віком 16-24 років. Водночас рівень толерантности з віком знижується. У найстаршому віці (61+) він найнижчий, і серед таких людей до чайлдфрі переважає негативне ставлення (66%), так само як і до ЛГБТ (65%).

Серед регіонів найтолерантнішим є Київ. А от схід і захід близькі за нетерпимістю. Різниця лише в тому, що захід менш толерантний до тих, хто не вірить у Бога, а Донбас – до ЛГБТ-спільноти. 

Загалом 60% населення вірить в існування Бога і не сумнівається в ньому, ще 17% вірять, але сумніваються. Атеїстів серед українців лише 7%. Показники релігійности високі на Галичині й заході загалом. А ось у Києві та серед наймолодших (16-24) вірян менше половини. Серед тих, хто вірить в існування Бога, 40% негативно ставляться до атеїстів та 55% — до ЛГБТ.

Крім того, 51% опитаних підтримують ідею відновлення смертної кари в Україні, а 45% – проти цього. 

Також в очах більшости сучасна українська молодь патріотична та моральна (60%), але третина має протилежну думку. Зазначають, що в дослідженні вік молоді не встановлювали – кожен респондент сам вирішував, що він розуміє під молоддю. Відносна більшість (56%) вважають сучасну молодь малоосвіченою, і лише 38% — високоосвіченою. 

Щодо власне молоді – вона більш патріотична та моральна, ніж інші групи, особливо ніж покоління її умовних батьків. При цьому, попри її негативні оцінки, більшість українців вважає, що розвиток молоді повинен бути пріоритетом.

Лише 10% українців мріють про кар’єру.

Найбільше таких серед молодих жінок у віці 16-24 років (45%). У 25-30 років таких жінок наполовину менше (21%), бо з’являється ще мрія про дітей і родину. Молоді хлопці в 16-24 роки більше зорієнтовані на власну справу (38%), ніж на кар’єру, і ніж жінки їхнього віку — 28%. 

Нагадаємо, що в  Україні створили першу премію у сфері ЛГБТ+ активізму.

Коментарі