Новини

Британці створили мапу найпопулярніших дитячих книжок із кожної країни світу: хто представляє Україну

Щоб визначити книгу від кожної країни, експерти проаналізували їх рейтинги з двох сайтів: Вікіпедії та Goodreads.

Фото: Patrick Tomasso/Unsplash

Оглядачі з британського онлайн-магазину створили мапу найпопулярніших книжок різних країн світу, до якої потрапила й Україна. Про це повідомляє «Читомо».

Список склав онлайн-магазин іграшок «TheToyZone», який створили минулого року у Великій Британії. Щоб визначити книгу від кожної країни, експерти проаналізували інформацію з двох сайтів: Вікіпедії та Goodreads.

Визначали найпопулярнішу з двадцятки книжок кожної країни за найвищими оцінками користувачів. До списку ввійшли видання зі 196 країн світу. Україну в цьому списку представив Всеволод Нестайко з книгою «Дивовижні пригоди в лісовій школі».

«Автор Всеволод Нестайко має загальнонаціональне визнання в Україні», —  зазначили оглядачі дитячих книг.

Добірку вирішили створити після усвідомлення, наскільки малий відсоток світової дитячої літератури перекладають англійською:

«Всупереч різноманіттю можливостей та ідей, лише 2-4 % художніх книжок, виданих англійською мовою, є перекладами. Як ви можете дізнатися про інші культури, якщо ваша власна культура переважно досліджує сама себе?» — вважає блогер, кінорежисер і упорядник списку Джон Коул.

Мапа дитячих книжок від TheToyZone

Найпопулярнішою книжкою Великої Британії очікувано став «Гаррі Поттер і смертельні реліквії», тоді як у США — роман «Диво» Ракель Джей Паласіо. У Північній Америці найпопулярнішою є книга «Ходжа де Ейр» Хоакіна Гутьєрреса.  

Для дітей Бразилії улюбленою книгою є «Ніна Боніта» Ани Марії Мачадо, а у канадців − «Люблю тебе назавжди» Роберта Мунша.

У сусідній Польщі обрали історичний роман «Біжи, хлопче» Урі Орлєва, у Словаччині − «Жабенятко» Людмили Повдяворинської, у Румунії − «Снігові крила» Константіна Чіріти.

З Росії обрали книгу Кіра Буличова «Дівчинка з землі». В Італії найпопулярнішим досі залишається Джанні Родарі з «Історіями по телефону», а у Фінляндії — Туве Янсон «Хто розважить малятко?».

У Швеції досі популярна Астрід Ліндґрен із її циклом «Еміль із Льонеберги». 

Довідка

Книга «Дивовижні пригоди у лісовій школі» Всеволода Нестайка — це веселі історії про зайчика, їжачка та їхніх однокласників. 

Всеволод Нестайко — класик української дитячої літератури. За 50 років творчої діяльности написав близько сорока книжок оповідань, казок, повістей і п’єс. Автор українського бестселеру «Тореадори з Васюківки».

 

Коментарі