Новини

Агресивна поведінка в інтернеті залучає більше популярности — дослідження

Коли люди висловлюють обурення, вони отримують більше вподобань та популярности в соцмережах.

Фото: Jabin Botsford/The Washington Post/Getty Images

Валюта соцмереж: вподобання, репости та коментарі — призводить до того, що користувачі стають агресивнішими, оскільки висловлення власного обурення викликає більше взаємодії в інтернеті. Про це свідчить нове дослідження науковців із Єльського університету, пише The Telegraph.

Найбільш впевнені та регулярно розлючені особистості в соціальних медіа, як правило, є найпопулярнішими, кажуть дослідники. 

Дональд Трамп збирав мільйони підписників за свої відверті думки, перш ніж його назавжди заблокував сайт за розповсюдження фейків.

Дослідження вчених оцінили, як із часом змінюється поведінка користувачів соціальних мереж. Вони розробили алгоритм, який визначив рівень морального обурення серед 3 669 користувачів Twitter, які писали про те, що американського суддю Бретта Кавано призначили Верховним суддею США у 2019 році, попри свідчення, що він сексуально домагався декількох жінок.

«Ми обрали цю ситуацію, тому що очікували, що історії твітів цих користувачів будуть містити достатню кількість обурення для вивчення ефектів дослідження», — кажуть науковці.

Вчені також вивчали історію твітів користувачів, які публікували відео, яке 2018 року стало вірусним. На ньому пасажира вигнали з рейсу United Airlines і жорстоко побили.

Дослідники виявили, що коли людина висловлювала обурення через будь-яку з цих двох подій в інтернеті, вона отримувала позитивні відгуки від інших, котрі хвалили її за власні погляди.

Це призвело до того, що ці самі користувачі частіше публічно висловлювали обурення в майбутньому щодо всіх інших подій.

«Це перший доказ того, що деякі люди з часом вчаться висловлювати більше агресії, тому що їх винагороджують соціальні медіа», — каже Вільям Брейді, докторант Єльського відділу психології та автор дослідження. 

Потім дослідники зробили ще один крок уперед, щоб побачити, як такі обурені твіти впливають на поведінку людей. Усього для окремого дослідження залучили 120 людей, які читали спеціально створену стрічку Twitter. Половині з них показали твіти з нейтральними поглядами на спірні теми. Інша половина бачила стрічку з 75% «обурених» дописів.

Твіти, які вони читали, були справжніми публікаціями. Коли перед цими людьми поставили завдання створити власні дописи, на яких повинна зібратися максимальна кількість вподобань, люди, які читали стрічку з обуреними твітами, в п’ять разів частіше проявляли негатив.

«Стимули соціальних медіа змінюють тон наших політичних розмов в інтернеті», — каже Брейді.

Висновки дослідження допомагають пояснити деталі поляризованої онлайн-дискусії, де люди що раз частіше та голосніше виступають за одну сторону суперечки і відмовляються уявляти іншу або більш помірковану точку зору.

«Наші дослідження показують, що люди з політично поміркованими друзями та підписниками більш чутливі до соціальних відгуків, що підсилює їхнє обурення у соціальних мережах», — додають дослідники.

Це показує механізм того, як помірковані групи можуть із часом політично радикалізуватися —  соціальні медіа, які винагороджують за це «лайками», посилюють негатив.

Враховуючи, що моральне обурення відіграє вирішальну роль у суспільних та політичних змінах, користувачі повинні усвідомлювати, що соціальні мережі завдяки дизайну своїх платформ мають здатність впливати на успіх чи невдачу соціальних течій та рухів, зазначають дослідники.

 

Коментарі