Інтерв'ю

Про гучні звільнення посадовців та коли зремонтують Хотинську і Кармелюка: інтерв’ю з Василем Зазуляком

Про ремонт доріг у місті, реконструкцію площ та пам’ятник Воробкевичу.

Архівне фото

У програмі #ShpaltaTalks головний редактор «Шпальти» Олександр Докієн поспілкувався із заступником чернівецького міського голови Василем Зазуляком. Говорили про дороги у місті, кадрові непорозуміння, стан площ та можливість пішохідного центру міста.

Про відсторонення екскерівника Чернівецького тролейбусного управління Петра Продана

З ним не розривали контракт. Угода закінчилася 9 серпня, і її не продовжили. Це частково сталося через те, що сам Продан не подав заяву на продовження контракту. Ситуація в ЧТУ не є критичною, але питання про зменшення збитковости підприємства та стратегічного розвитку стояли на місці. Тому міський голова вирішив не продовжувати з Проданом контракт.

Конкурсу на вакантну посаду керівника ЧТУ не буде. Зазвичай у комунальному підприємстві підписують контракт із певним претендентом, і після розпорядження міського голови  людина приступає до роботи.

Про ситуацію з архітекторкою міста Наталією Хілько

«Схоже, що в Чернівцях не прийнято спокійно йти з посади», — каже Василь Зазуляк.

За його словами, працівники міськради намагаються судитися, знаходити прогалини в законодавстві, щоб отримати гроші. Якщо люди не грають у команді і не відстоюють інтереси громади, то в міській раді з ними прощаються.

Досвід Наталії Хілько був дуже цінний, вона завжди наголошувала, що займається бюрократичними проєктами, розповідає Василь Зазуляк. Архітекторка хотіла розвивати місто. І для цього створили управління просторового планування, яке займається тільки розвитковими проєктами — все, що стосується урбаністики та містобудування.

У зв’язку з реорганізацією департаменту їй запропонували змінити посаду, але вона сприйняла це як особисту образу. Скоріш за все вона подаватиме до суду. 

архівне фото

Про чернівецькі дороги

Глобально є 3 вулиці, якими займається міська рада. Це Кармелюка, Хотинська і Рівненьська. Коштів на капітальний ремонт недостатньо через епідемію Covid-19. На всі дороги депутати виділили 64 мільйони, але лише вулиця Кармелюка — це половина від цього фонду. Планують проводити такі роботи, щоб через пів року не доводилося розкопувати свіжий асфальт.

Про Кармелюка. Про ремонт усієї вулиці не йдеться — лише про відрізок від Руданського до Буковинської. Робота зупинена через проблеми з водопровідною мережею, влада очікує, поки підрядник усе виконає. Найбільші проблеми з компанією «Чернівцігаз», яка затримує заміну власних мереж. Влада сподівається, що найближчими днями підприємство завершить роботи, а відтак приступить водопровідник.

Раніше заміну мереж не планували, але взимку на одній ділянці був витік. Опісля, поспілкувавшись із фахівцями, влада вирішила спершу замінити мережі. Через додаткові роботи ремонт здорожчав на півтора мільйона гривень. Наступного року планують завершити всю вулицю, а не лише її частину.

Хотинська: з нею проблем немає, всі роботи обіцяють закінчити в жовтні 2021.

Рівненська: там викладають мережі. На дорогу не виділили багато коштів. Розраховують, що 2/3 робіт закінчать до кінця року, а до весни зремонтували вулицю повністю. Це тільки частина від пологового будинку до вулиці Сторожинецької.

Про демонтаж пам’ятника Воробкевичу

«Конфлікт навколо ситуації з пам’ятником значною мірою став політичним, отож тема невичерпана. Пам’ятник стоятиме обов’язково».

Компанія, яку колись очолював Василь Зазуляк, дійсно долучилася до фінансування реконструкції скверу біля ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Заступник міського голови зі своєю командою хочуть «змінити хід історії» і показати, наскільки реконструкція може бути недорогою, але якісною. Це ще один крок до створення середовища, у якому захочуть залишатися люди. Міський голова Чернівців Роман Клічук доручив завершити реконструкцію скверу до Дня Незалежности.

Архівне фото

Про Центральну площу 

Повноцінна реконструкція площі необхідна, але для цього треба врахувати інтереси всіх чернівчан. Проєкт, який виграв конкурс на реконструкцію, є недостатньо інклюзивним, за словами представників маломобільних груп населення Чернівців. Тож міська влада хоче зробити так, аби проєкт «написала» сама громада. Пропозиції врахують та узгодять зі спеціалістами. 

Про площу Пресвятої Марії

До святкування 600-річчя Чернівців 2008-го реконструкцію площі зробили неякісно. Простір потребує переосмислення, адже він  напівмертвий, там не відбувається нічого, що могло би привабити туристів. Вигляд площі не подобається міській владі. Тож вони планують зробити там локальний ремонт, але про реконструкцію поки не йдеться.

Чи буде центр Чернівців пішохідним? 

«Це архіактуальна тема — у місті не вистачає пішохідних зон».

У міській раді планують щороку доповнювати пішохідну зону історичного центру. Попит щодо паркомісць важко задовольнити. Бо що більше місць паркування, то більше машин. А центр міста — «антипішохідний», запевняє Василь Зазуляк. Тому необхідно розробляти концепцію логічного пішохідного маршруту у центрі. Наступного року міська влада повідомить про локації, які стануть пішохідними.

Повне інтерв’ю:

Коментарі