Новини

Україна відстає за темпами дитячої імунізації: у чому причина

Для забезпечення колективного імунітету необхідно 95% вакцинованих дітей.

Фото: CDC/Unsplash

В Україні на тлі епідемії коронавірусу знизилися темпи планової вакцинації дітей. Зокрема від туберкульозу, кашлюка, дифтерії, правця та інших інфекційних захворювань.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я (ЦГЗ).

За розрахунками щеплень за 6 місяців, до кінця цього року кількість вакцинованих дітей сягне лише 70%. Цієї кількости недостатньо, адже для формування колективного імунітету необхідно 95%.

У центрі пояснили, що до 1 липня 2021 року тільки 36% дітей отримали захист від туберкульозу. Від кашлюка, дифтерії і правця щепили 38% дітей віком до 1 року, 35% віком 18 місяців та 31% 6-річних. Від поліомієліту було вакциновано 39% дітей до 1 року, 38% — у 18 місяців та 38% — у 6 років. 

Також 40% малюків віком до року вакцинували від кору, паротиту та краснухи (КПК).

Медики закликають батьків наздогнати пропущені планові щеплення дітей, оскільки переривання імунізації навіть на короткий період може призвести до підвищення ймовірності спалахів інфекцій, які контролює вакцинація.

«Сучасні вакцини є безпечними та ефективними й здатні захистити кожну людину від інфекційних захворювань, ускладнення від яких можуть коштувати життя», – наголосили в ЦГЗ.

Додають, що торік в Україні найбільше хворіли на вірусний гепатит В, кашлюк та кір. 

«Україна сьогодні близька до середніх цифр у світі з охоплення вакцинацією, але все одно має найнижчі охоплення проти європейського регіону. Це створює критичну загрозу для загального стану здоров’я населення країни», — зазначають у МОЗ.

У Центрі громадського здоров’я пропонують відстежувати наявність вакцин у регіонах.

Вам може бути цікаво: Зі штамом Дельта шпиталізують дедалі більше дітей: чи хворіють вони важче

 

 

Коментарі