Новини

Зі штамом Дельта шпиталізують дедалі більше дітей: чи хворіють вони важче

Експерти зазначають, що очевидно, що «Дельта» — штам більш заразний, але поки невідомо, чи він небезпечніший для дітей.

Фото: Unsplash

Лікарі поки не дають чіткої відповіді, чи справді викликає варіант «Дельта» важче захворювання у дітей, але його високий рівень інфекційности дійсно спричиняє сплеск дитячих випадків коронавірусу. Про це пише The New York Times.

9 серпня близько 130 дітей із Covid-19 шпиталізували до лікарень США. Про це повідомляє Центр контролю та профілактики захворювань. Ця кількість зростає з початку липня. З 31 липня по 6 серпня щодня клали до лікарень 216 дітей із коронавірусом, що в середньому майже відповідало 217 щоденним шпиталізаціям дорослих під час піку пандемії на початку січня.

Ці цифри викликають побоювання, що «Дельта» більше не шкодує дітей. Деякі лікарі кажуть, що вони бачать більше важкохворих молодших пацієнтів, ніж у будь-який попередній момент пандемії, і що, швидше за все, винен дуже заразний варіант нового штаму.

Поки більшість дітей із Covid-19 має легкі симптоми. До того ж, немає достатніх доказів, щоб зробити висновок, що «Дельта» викликає у дітей важче захворювання, кажуть учені.

Але збіг чинників — зокрема і заразність «Дельти» та той факт, що дітям віком до 12 років ще не дозволена вакцинація — направляє дедалі більше дітей до лікарні, особливо в районах США, де випадки коронавірусу з’являються частіше.

Оскільки дедалі більше дорослих вакцинуються, діти частіше хворіють на COVID. За даними Американської академії педіатрії, з 22 по 29 липня неповнолітні становили 19 відсотків зареєстрованих нових випадків.

З 15 дітей, хворих на COVID-19, які перебували на стаціонарному лікуванні у дитячій лікарні Нового Орлеана наприкінці минулого тижня, четверо, разом із 3-місячною дитиною, перебували в реанімації, розповідає головний лікар Марк Клайн. Жодна дитина не була щеплена.

«Цей дельта-варіант Covid-19 — найстрашніший кошмар інфекціоніста», — каже доктор Клайн.

Деякі шпиталізовані діти мають інші хронічні захворювання, такі як цукровий діабет або астма, які можуть зробити їх більш уразливими до Covid. Понад 80% нових випадків коронавірусу у Сполучених Штатах викликано штамом «Дельта».

Поки невідомо, чи дійсно діти, які заражені цим видом, хворіють набагато сильніше, чи «Дельта», яка вдвічі частіше передається, ніж оригінальний вірус, — настільки заразна, що набагато більше дітей хворіють.

Існують деякі докази — переважно на основі даних про дорослих, — що «Дельта» може викликати більш важке захворювання. Наприклад, дослідження в Канаді, Шотландії та Сінгапурі припускають, що новий штам частіше призводить до шпиталізації, реанімації або навіть смерти.

 «Нам потрібен принаймні місяць, можливо, два, перш ніж ми відчуємо тенденції нового штаму», — каже доктор Рахман.

Незалежно від того, є «Дельта» більш серйозним чи ні, цей варіант явно викликає сплеск нових інфекцій як у дітей, так і у дорослих, особливо в районах, де охоплення вакциною низьке, зазначає доктор Мальдонадо:

«Випадки серед дітей зростають, тому що кількість невакцинованих членів сім’ї в їхніх будинках зростають», — каже доктор Мальдонадо.

Поки незрозуміло, коли діти до 12 років можуть мати право на вакцинацію, але тим часом експерти вважають, що найкращий спосіб зменшити небезпеку для молодшого покоління та зняти напруження у лікарнях — це робити щеплення дітям старшого віку та дорослим.

«Найбезпечніше — це ніколи не дізнатися, чи «Дельта» більш агресивний до дітей, а натомість посилити вакцинацію», —  зазначають лікарі.

Коментарі