Репортаж

Вживають грудне молоко навіть через зонд: як у перинатальному центрі Чернівців заохочують мам годувати своїх дітей

Про переваги грудного вигодовування, як зберегти грудне молоко, що робити та як годують дітей з екстремально низькою вагою.

Грудне вигодовування — це краще, що мама може дати дитині після народження. Грудне молоко не можуть замінити жодні суміші. Тому ним намагаються годувати навіть дітей з екстремально низькою вагою. Про це говорили лікарі Чернівецького обласного перинатального центру під час зустрічі з майбутніми мамами. 

До Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування медики провели лекцію, влаштували майстер-клас для майбутніх мам, відповіли на їхні запитання та показали, як годують дітей у відділенні реанімації та інтенсивної терапії.

Лікарі показали, як правильно годувати дитину грудьми, яким повинно бути положення під час годування, які переваги та протипоказання до грудного молока.

«З 2003 року тоді ще в міському клінічному пологовому №1 ми були сертифіковані вперше на отримання статусу “Лікарня доброзичлива до дитини”. Це головний принцип підтримки грудного вигодовування, мінімізація штучних замінників молока і популяризація цієї методики серед матерів у нашому перинатальному центрі. Маємо достатній досвід у цьому напрямку і хочемо бачити підтримку матерів, аби ми просували концепцію грудного вигодовування», — зазначив медичний директор із неонатальної допомоги Чернівецького обласного перинатального центру Ілля Кошурба.

Завідувачка відділення неонатального догляду Чернівецького обласного перинатального центру Інна Стрижиборода каже, що аби грудне молоко з’явилося вчасно, треба починати з пологового залу.

«Основний принцип — дитину потрібно прикласти до грудей перші 30 хвилин після народження. Ще один принцип — дитина повинна їсти на вимогу. Треба прикладати її часто до грудей», — зазначила завідувачка відділення.

Інна Стрижиборода продемонструвала, як годувати дитину грудьми правильно. Вона зазначила, що є декілька положень: люльки, з допомогою подушки та положення м’ячика. Головне — мама повинна чути ковтання дитини.

«Краще, ніж грудне вигодовування, нічого не вигадали, — те, що ми забезпечуємо дитину найціннішим продуктом. Крім того, мама, яка годує грудьми, дбає про своє здоров’я. Перш за все це профілактика раку молочної залози. Якщо жінка вигодує трьох дітей — кожного інтенсивно впродовж року і більше, — ризик виникнення раку молочної залози знижується. Крім того, жінки, які годують грудьми, запобігають ризикам серцево-судинних захворювань. Аби нормалізувати обмін речовин, добре почуватися, теж допомагає грудне вигодовування», — зазначила в. о завідувачки відділення сумісного перебування матері і дитини Еліна Гаврилець.

За словами лікарки, немає нічого кращого за такий зв’язок матері з дитиною під час годування.

Серед запитань, які ставили лікарям майбутні мами, були такі: 

1. Як гігієнічно зціджувати й зберігати молоко?

Якщо жінка стежить за собою, миється, додаткового нічого не потрібно. Руки необхідно мити перед кожним вигодовуванням. 

Щодо зберігання молока, то суміш може бути розведена всього 40 хв, а грудне молоко може зберігатися до 6-12 годин (у холодильнику). Є навіть контейнери для заморозки молока на триваліший термін.

2. Скільки часу потрібно вигодовувати дитину грудним молоком?

Лише грудне вигодовування — до 6 місяців. Відтак почнуться перший, другий та третій прикорми. Але це буде змішане годування. До двох років можна давати дитині грудне молоко.

3. Харчування у перші дні: що не можна їсти матерям?

Свіжі овочі та фрукти. Але борщ, печені, відварені можна, якщо немає протипоказань. Краще вживати просту їжу, нежирну, дієтичне м’ясо, рибу тощо. Тобто, всі компоненти можна вживати після термічної обробки. 

Рекомендують не пити соки, вони можуть викликати у дитини коліки, здуття тощо. Щонайменше таке харчування повинно бути до 6 місяців. Відтак у раціон можна вводити певні продукти поступовою. Білки, жири, вуглеводи мають бути збалансовані.

Як зазначили лікарі, у штаті перинатального центру є інструктор із грудного вигодовування. Також при закладі є група підтримки грудного вигодовування. Це мами, які довго вигодовують дитину і готові поділитися досвідом.

Як зауважують лікарі, на 90% наявність молока залежить від психоемоційного стану мами.

Тетяна Мустолюк — мама дводенного Максима, перебуває у пологовому відділенні сумісного перебування матері і дитини.

Жінка каже, що дитина одразу після народження захотіла їсти. Прикладає її до грудей, коли просить.

Її перший син був на грудному вигодовуванні два роки. Тому Тетяна вважає, що це не тільки корисно для здоров’я, але й покращує зв’язок мами з дитиною.

У відділенні реанімації та інтенсивної терапії новонароджених, де перебувають діти з екстремально низькою вагою, теж годують грудним молоком. 

Попри те, що дитина в реанімації, мами тут можуть перебувати з немовлятами без обмежень.

«У центрі є крісла, які використовують метод кенгуру. Дитину вкладаємо на маму, і це сприяє тому, що в жінки з’являється молоко. Це тепло, контакт, спілкування, формування здорової родини», — каже завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених КНП «Чернівецький обласний перинатальний центр» Денис Колюбакін.

Маленький Павлик, син Емілії Мущак, перебуває у цьому відділенні вже два тижні. Дитина народилася на 23 тижні вагітности з вагою близько кілограма.

«Наразі самостійно смоктати молоко дитина не може, але її стан стабілізується. У мами завдяки тісному контакту з немовлям та методу кенгуру з’явилося молоко. Тож дитина отримує його через зонд», — каже лікар.

Емілія Мущак розповідає, що перебуває з дитиною в реанімації стільки, скільки хоче. Навчилася навіть самостійно годувати сина через зонд.

 «Щойно доведемо стан дитини до такого, що можна буде перевести з реанімації, переведемо у сумісну палату. Дитина з мамою будуть цілодобово», — зазначає лікар.

Виходжують у відділенні реанімації та терапії нині маленького Іллю, якому дві доби. Немовля перебуває на штучній вентиляції легень. 

Мама Ірина наразі приймає препарати, які можуть бути шкідливими для дитини. Тому в цьому випадку перевагу надають коригувальній суміші. 

«У жінки прибуває молоко. Коли мама та дитина одужають, можуть перейти на грудне вигодовування», — запевняє лікар.

 Їх теж переведуть у відділення сумісного перебування мами та дитини.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі