Новини

Інклюзивний центр, об’єднання лікарень та конфуз фракції: головне з восьмої сесії Чернівецької міської ради

Депутати вкотре не підтримали заборону продажу спиртного ввечері, зібралися купувати енергоефективні тролейбуси та ремонтувати дороги на 5 мільярдів, а також виявили на сесії плагіат у колег із Миколаєва.

Упродовж двох засідань, які відбулися у четвер, 29 липня, та у понеділок, 2 серпня, депутати встигли розглянути 40 питань порядку денного — майже половину із запланованого.

Серед найважливіших: об’єднання міських лікарень №1 та 3.

Якщо точніше, то відтепер міська клінічна лікарня №3 матиме назву міської клінічної лікарні №1. Як запевнили на сесії очільниця управління охорони здоров’я Наталія Калмикова та гендиректор третьої лікарні Віктор Проц, для пацієнтів нічого не зміниться. Водночас координувати роботу та вирішувати організаційні питання, зокрема й ті, що стосуються якости обслуговування відвідувачів, тепер буде легше.

Також депутати проголосували за створення Чернівецького міського інклюзивно-ресурсного центру №4. Він обслуговуватиме діток з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років. Учні центру матимуть змогу отримати дошкільну, середню та навіть професійно-технічну освіту.

Зібралися ремонтувати дороги та купувати тролейбуси

Депутати внесли зміни до програми «Комфортне місто» щодо поточного ремонту доріг. Проголосували за те, аби виділити 5 мільярдів гривень на лагодження одразу всіх вулиць, провулків, міжбудинкових проїздів та тротуарів, які не робили з 2016 року. Таке рішення ухвалили, аби не вносити щоразу зміни до програми і так само щоразу не проводити перерозподіл коштів.

Під час продовження сесії вчора, 2 серпня, депутати більшістю голосів уповноважили Чернівецьке тролейбусне управління звернутися до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Таким чином, ЧТУ отримає змогу за співфінансуванням придбати 5 нових  низькопідлогових енергоефективних тролейбусів.

Директор Департаменту транспорту та поводження з відходами Петро Лисак пояснив на сесії, що 80% коштів ЧТУ отримає з державної казни, а решту 20% виділять із міського бюджету.

Алкоголь надалі можна купувати вночі

Вкотре спробу заборонити продаж алкоголю в нічний час здійснив голова фракції «Народний контроль» у міській раді Михайло Яринич. Ще минулого скликання він щонайменше 5 разів упродовж останніх трьох років намагався це зробити.

Востаннє минулої каденції його проєкт навіть підтримали… Але  секретар міської ради Василь Продан, який тоді виконував обов’язки міського голови, наклав вето на це рішення. І ось цього скликання Яринич знову відновив свою боротьбу проти продажу після 22 години. Проте вчергове невдало. Це рішення підтримали лише восьмеро обранців.

Стратегічні ініціативи Чернівців… за зразком Миколаєва п’ятирічної давности

До речі, за участю Михайла Яринича трапився незвичайний конфуз. Голова фракції «Народний контроль» у міській раді став автором проєкту «Про затвердження міської Програми організації підтримки і реалізації стратегічних ініціатив та підготовки проєктів розвитку Чернівецької територіальної громади на 2021-2025 роки».

Проте під час голосування за проєкт міський голова Роман Клічук озвучив зауваження комісії з питань економіки, підприємництва інвестицій та туризму про необхідність зняти питання на довивчення. Як пояснив заступник голови цієї профільної комісії Сергій Бостан, проєкт повністю копіював Міську програму організації підтримки реалізації стратегічних ініціатив підготовки проєкту розвитку міста Миколаєва на 2016-2018 роки.

За словами Сергія Бостана, не змінили навіть технічних правок щодо назви міста та років реалізації проєкту. Водночас заступник голови профільної комісії зазначив, що програма є актуальною та має право на життя, але її потрібно правити під реалії Чернівців.

До того ж депутатка «Європейської Солідарності» Наталія Фрунзе зазначила, що навіть суми, вказані в програмі, відповідають цифрам на 2016-2018 у програмі міста Миколаєва.

Представники «Народного контролю» не зважали на висловлювання колег та заявляли про те, що підготовлений їхньою фракцією проєкт свідомо не хочуть ухвалювати. Відтак депутати все ж відправили більшістю голосів проєкт на доопрацювання. Його розглядатимуть наступної сесії.

Наразі обранці розглянули трохи більше половини питань порядку денного. Залишилося ще 37. Поки що дата продовження сесії невідома, її оголосять згодом.

Коментарі