Новини

За останні 25 років в Україні зникло близько сотні річок

Основною причиною є забруднення через злив відходів підприємствами, розповідає державний інспектор.

Фото: Fake Charmer – Dnipro

Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований розповів, що за останні 25 років в Україні зникло близько ста річок. Причина не тільки в змінах клімату, а й у порушеннях природоохоронного законодавства – забрудненні, засміченні річок, нераціональному використанні водних ресурсів. Якщо процес буде продовжуватися, то Україна до 2050 року зіштовхнеться з гострою нестачею питної води, пояснює Мальований у коментарі УНІАН. Про це передає Zaxid.net.

«Забруднення річок відбувається зокрема через те, що у великої кількости водовідводів немає закріпленого власника. Лише у Києві є понад 3 тис. км таких мереж. Це дає можливість підприємствам зливати в Дніпро відходи без очищення. Такі промислові підприємства зазвичай не мають сучасного очисного обладнання і зливають у річки відходи, що містять ртуть, залізо і навіть радіоактивні частинки»,– каже голова Держекоінспекції.

Мальований розповідає, що і теплоелектростанції є небезпечними для річок. Вони спускають до водойм уже підігріту воду, що змінює термічний та біологічний режими. Якщо температура води піднімається до 36°, то риба масово гине.

Також посадовець зазначає, що нафтопереробні заводи не допускають інспекторів до перевірки:

«За нашими оцінками, на території України діють близько 25-30 нелегальних мінінафтопереробних заводів. Здебільшого вони у Київській, Черкаській та Полтавській областях. Потрапити на їхню територію практично неможливо — інспекторів просто не допускають, користуючись мізерними штрафами за недопуск».

Він додає, що незаконна сільськогосподарська діяльність теж призводить до того, що в підземні води потрапляють відходи: залишки добрив, хімікатів та інше. Також він пояснив, що з несанкціонованих звалищ у воду змивається пластик. І це також призводить до забруднення річок.

Через це, за словами Мальованого, вже до 2050 року в Україні може гостро постати проблема нестачі чистої води.

 

Коментарі