Новини

Майбутнім директорам шкіл відтепер треба отримувати мовний сертифікат

Територіальні громади тепер повинні змінити правила конкурсу на посаду директора.

З 16 липня 2021 року кандидати на посаду директора школи зобов’язані надавати державний сертифікат про рівень володіння українською мовою. Територіальні громади повинні внести зміни у відповідне Положення. Про це повідомив експерт із місцевого самоврядування проєкту DECIDE Cергій Яцковський, передає osvita.ua.

За його словами, типовим положенням про освіту, яке затвердили 2018 року, не передбачили надання документа, що підтверджує володіння державною мовою.

«Типовим положенням не передбачено надання документа, що підтверджує володіння державною мовою. Але ж, як відомо, Закон України має вищу силу за наказ МОН! Тож, враховуючи Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16 січня 2020 року, претендент на посаду директора ЗЗСО повинен надавати документ, що підтверджує вільне володіння державною мовою», — зазначає експерт.

Яцковський пояснює, що цьогорічні норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» передбачають, що рівень володіння українською засвідчує відповідний сертифікат. Його видає Національна комісія зі стандартів державної мови. Пункт 13 ст. 9 цього ж закону стосується і керівників закладів освіти всіх форм власности.

Експерт зазначив, що всі територіальні громади повинні врахувати ці зміни і переробити положення про конкурс на посаду директора школа.

Коментарі