Новини, Офтоп

Уперше за 30 років: український фільм потрапив до основної програми Венеційського кінофестивалю

Венеційський кінофестиваль відбудеться 1-11 вересня 2021 року. У кінопрокат фільм Васяновича вийде восени 2022-го.

Фільм «Відблиск» українського режисера Валентина Васяновича ввійшов до основної програми Венеційського кінофестивалю. Про це пише 24 Канал.
Така подія трапилася вперше за 30 років історії кіно в Україні.

На 78 Венеційському кінофестивалі покажуть одразу 3 стрічки з України: «Носоріг» Олега Сенцова, «Цензорку» Петера Керекеша та «Відблиск» Валентина Васяновича. Останній боротиметься за головну нагороду – «Золотого лева».

Вперше за 30 років українське кіно додали в основну програму фестивалю. Усього таких фільмів було 2. Крім «Відблиску», за приз змагався «Чутливий міліціонер» Кіри Муратової (1992 року).

Що дає Україні участь у Венеційському кінофестивалі

За словами режисера Валентина Васяновича, показ фільму в основній програмі фестивалю дозволить підтвердити, що українське кіно існує. Цей етап також важливий для творців фільмів, бо є свого роду світовим визнанням.

«Це майданчик для формування меседжів, котрі моментально розлетяться по всьому світу. Можна розповісти історії, які турбують Україну та українців», – наголосив Васянович.

Валентин Васянович не  сподівається на «Золотого лева». Каже, що приз – не головне. Всі очікування перевершило вже те, що його поставили поряд із Педро Альмодоваром та Паоло Соррентіно.

Режисер наголосив, що тривалий час українська кіноіндустрія не розвивалася у потрібному напрямку. Лише за останні 10 років узяли правильний курс.

«До створення Державного агентства з питань кіно українських стрічок знімали дуже мало. Оскільки фільмів в Україні майже не знімали, то й в основну програму фестивалю воно не потрапляло. Нинішній результат — наслідок підтримки державою українського кінематографа», – розповів Васянович.

Венеційський кінофестиваль відбудеться 1-11 вересня 2021 року. У кінопрокат фільм Васяновича вийде восени 2022 року, а впродовж року його демонструватимуть на фестивалях.

Бюджет «Відблиску» — понад 31 мільйон гривень.

Сюжет фільму Валентина Васяновича розповідає про українського хірурга-добровольця, якого взяли у полон російські військові на Донбасі. Після полону він намагається повернутися до нормального життя та проговорює травми, спричинені війною, з 12-річною донькою й колишньою дружиною.

 

Коментарі