Новини

Сучасні підлітки рухаються менше 1 години на день: що з цим робити

Через недостатню фізичну активність щороку у світі помирає 5,3 мільйона людей.

80% підлітків у світі є недостатньо фізично активними, мовиться у дослідженні наукового журналу The Lancet.

Так, діти в середньому рухаються менше однієї години на день. У результаті цього 18% з них має зайву вагу або ожиріння. Також поширеними стають розлади психічного здоров’я, зокрема депресія та тривога.

Водночас кількість годин, протягом яких підлітки користуються смартфонами, грають у відеоігри або дивляться телевізор лише зростає.

Так, 60% хлопчиків та 56% дівчаток дивляться телевізор не менше двох години на добу. 

51% хлопчиків і 33% дівчаток грають у відеоігри дві години на день або більше.

Через недостатню фізичну активність щороку у світі помирає 5,3 мільйона людей.

Інтернет-залежність є основною причиною зниження фізичної активності. Такі діти зазвичай мають менш активне соціальне життя. Це формує нездоровий і малорухливий спосіб життя. Зменшує з часом потребу в спілкуванні в цілому. Така поведінка негативно впливає на успішність підлітків, кажуть у Міністерстві молоді та спорту.

Однак навіть якщо ваша дитина проводить в мережі надто багато часу, не варто забороняти їй користуватися Інтернетом. Натомість треба мотивувати підлітків ґ зайнятися іншими справами. Оскільки контроль, імовірно, вони сприймуть вороже. Не зважаючи на те, що це ще дитина, вона має право на самостійні рішення. Батьки ж можуть організувати заходи, що змусять спілкуватися наживо з іншими людьми, наприклад, сімейні вечері. 

Певні обмеження встановити можна: визначити час, коли дитині не можна користуватися ґаджетами. Важливо, щоб всі члени сім’ї дотримувалися таких правил.

Докторка медичних наук, голова правління Української Академії Педіатричних Спеціальностей Марина Маменко стверджує, саме рух і фізична активність врегульовують процеси росту і метаболізму. Завдяки фізичним навантаженням усі системи організму дитини стають міцнішими:

«Сидячий спосіб життя найбільш шкідливий дітям через ризик ожиріння. Коли діти швидко набирають масу тіла, зростають ризики для серцево-судинної системи, може навіть розвинутися жировий гепатоз — ураження печінки під час ожиріння. Зайва вага в підлітків часто призводить до психологічних травм через булінг ровесників чи навіть сім’ї».

Загалом для нормального функціонування організму Маменко рекомендує:

Щонайменше 1 годину на день фізичних вправ помірної та високої інтенсивності.

– Щонайменше 3 рази на тиждень мати тренування з аеробними навантаженнями (коли кисень грає найбільшу роль для роботи м’язів — біг, аеробіка, лижі, ковзани, велосипед) та вправами, що зміцнюють м’язи та кістки.

– Має бути час для відпочинку. Без ґаджетів чи перегляду чогось, це має бути бодай півгодини у тиші, щоб дати нервовій системі час на оновлення.

Коментарі