Новини

Швеція і Франція відкривають кордони для України: що треба знати

Тепер до країн можна поїхати з туристичною метою за наявности негативного ПЛР-тесту або сертифіката про вакцинацію

Фото: Shengen Visa

Швеція і Франція слідом за низкою інших країн ЄС скасовують заборону на необов’язкові поїздки з України. Зокрема можна поїхати з туристичною метою.

Швеція дозволяє в’їзд з 26 липня. Про це свідчить інтерактивна мапа МЗС України.

Щоб потрапити до Швеції, українці повинні показати негативний результат ПЛР-тесту або COVID-сертифікат про щеплення. Поки що Швеція приймає сертифікати тільки країн ЄС, а також Норвегії, Ісландії, Андорри, Монако, Сан-Марино, Швейцарії та Ватикану.

В’їзд до країни дозволять, якщо з дати отримання другої дози вакцини минуло 14 днів. Швеція визнає вакцини, схвалені ВООЗ для екстреного використання, тобто всі препарати, які наразі використовують в Україні.

Франція

Безвіз із Францією офіційно відновили сьогодні, 23 липня. Тамтешній уряд вніс Україну до переліку країн «зеленої» зони, відкривши в’їзд для всіх типів подорожей українців.

Про це повідомив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Twitter:

«Тепер офіційно: безвіз із Францією знову діє! Французький уряд відкрив в’їзд для всіх типів подорожей українців згідно з рекомендацією Ради ЄС».

Для в’їзду до Франції українцям знадобиться свідоцтво про вакцинацію або свіжий негативний тест на коронавірус.

Франція пускає громадян України, якщо вони щеплені однією з вакцин, які визнає Європейське агентство лікарських засобів (EMA). Вакцинація вважається повною, якщо минуло 7 днів з часу другої дози такими препаратами, як Pfizer, Moderna, AstraZeeca/Vaxzevria/Covishield).

Для контролю на кордоні вимагають пред’явити тільки документ, що підтверджує вакцинацію, та заповнити заяву про відсутність симптомів Covid-19 та / або про відсутність контактів з особами, що захворіли на Covid-19.

Без вакцинації до Франції можна в’їхати за наявности негативного ПЛР-тесту, зробленого не раніше, ніж за 72 години до в’їзду, або тесту на антитіла, зробленого не раніше, ніж за 24 години до в’їзду.

Коментарі