Новини

В Аргентині з’явилася можливість вказувати себе в документах як небінарну особу

Це перша країна в Латинскій Америці, де впровадили таку можливість

Президент Аргентини Альберто Фернандес у середу, 21 липня, підписав указ про видання гендерно-нейтральних документів на посвідчення особи. Про це пише «Громадське» з посиланням на «La Nacion».

Нова категорія статі стане можливою не лише в національному документі, що посвідчує особу Аргентини, а й у паспорті також. Вона буде позначатися літерою «Х».

Її мета — гарантування права на гендерну ідентичність людей, які не сприймають себе як чоловіки чи жінки — тобто небінарних, інтерсекс- і трансгендерних людей. Особливо йдеться про небінарних людей, чия ідентичність не настільки видима, зазначає «La Nacion».

Президент Аргентини зазначив, що інші ідентичності, крім чоловічої чи жіночої, існували завжди, просто в інші часи це приховували.

 «Не ставлячи ці запитання, ми позбавляємо щастя мільйони людей, позбавляємо їх можливости бути щасливими», – зауважив він.

Також президент додає, що держава не повинна перейматися через стать громадян. Адже важливо, що вони вчаться або працюють, вакцинуються, платять податки.

В Аргентині досить розвинута система законодавства щодо ЛГБТ-спільноти та гендерних особливостей. 2002 року Буенос-Айрес став першим містом Латинської Америки, яке легалізувало цивільні союзи для одностатевих і різностатевих пар, а з 2010-го в країні дозволені одностатеві шлюби.

Схожу можливість для небінарних людей уже запровадили в Канаді, Австралії та Новій Зеландії. В цих країнах визнають існування багатьох гендерних ідентичностей.

 

Коментарі