Новини

Дві дози Pfizer або Astra Zeneca ефективні від штаму Delta

Дві дози вакцини «Astra Zeneca» захищають від штаму «Дельта» на 67,0%.

Фото Unsplash

Дві дози вакцин «Pfizer» або «Astra Zeneca» показали майже таку ж ефективність від штаму «Дельта», яку вони демонстрували у боротьбі з раніше розповсюдженим штамом «Aльфа».

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в New England Journal of Medicine, пише «Укрінформ».

У дослідженні йдеться, що ефективність вакцини «Pfizer» від нового штаму «Дельта» становить 88,0% після повного курсу імунізації із двох доз. Водночас така ж кількість препарату захищала від штаму «Альфа» на 93,7%.

Згідно з дослідженням, дві дози вакцини «Astra Zeneca» захищають від штаму «Дельта» на 67,0%. А від попередньо розповсюдженого штаму «Альфа» ця вакцина захищала на 74,5%.

«Ми помітили лише незначні розбіжності в ефективності вакцин щодо варіанту «Дельта» порівняно з варіантом «Альфа» після отримання двох доз вакцин», — зазначили вчені.

Вчені зауважили, що є суттєва різниця щодо боротьби вакцин зі штамом «Дельта» після введення лише однієї дози кожного з препаратів.

«Наше дослідження щодо послабленої ефективности після першої дози підтверджує потребу максимального двохдозного введення вакцини серед вразливих груп населення на тлі циркуляції штаму “Дельта”», — підсумували науковці.

Так, одна доза вакцини «Pfizer» виявилася ефективною від нового штаму лише на 36%, а така ж кількість препарату «Astra Zeneca» показала 30% ефективності.

Нагадаємо, що на Буковині запрацювали 9 центрів для щеплення. А в Україні розпочався п’ятий етап вакцинації.

 

 

Коментарі