Новини

Скільки грошей за свої медалі отримають українські олімпійці

За прогнозами Україна має отримати 21 нагороду.

Збірна України змагатиметься на Олімпійських іграх у Токіо у складі 157 спортсменів. За всю історію участи нашої країни в іграх ця делеґація є найменшою, пише suspilne.media.

А все через те, що деякі українські зірки спорту, які б могли вибороти нагороди, не виступлять на Іграх у Токіо. Зокрема до них належить олімпійський чемпіон Олег Верняєв, якого дискваліфікували за допінг на чотири роки.

Однак решта українських спортсменів таки поборються за олімпійські нагороди. За їх здобуття олімпійцям виплатять призові з державного бюджету.

Сума залишилася такою ж, як на Олімпіаді-2016, що відбулася у Ріо-де-Жанейро. Її вже традиційно виплачують у доларах. 

Так, за виграну золоту нагороду спортсмен отримає 125 тисяч доларів. Однак якщо переводити призові у гривні, сума зросла, оскільки змінився курс гривні до долара: 25,1 — у серпні 2016 року, 27,2 — у липні 2021.

Призові за виграні медалі на Олімпіаді-2020:

Аналітична компанія Gracenote, яка займається прогнозуванням медального заліку Олімпійських ігор, за 100 днів до змагань прогнозувала для України 21 нагороду.

 

На Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро збірна України здобула 11 медалей: дві «золоті», п’ять «срібних» та чотири «бронзові». Відповідно, тоді сума призових, виплачених українським спортсменам, склала 870 тисяч євро.

 

Хто з українських зірок пропустить Олімпіаду-2020 та чому:

Олег Верняєв (спортивна гімнастика) — дискваліфікація через допінг.

Богдан Бондаренко (легка атлетика, стрибки у висоту) — не виконав норматив на Олімпійські ігри.

Андрій Говоров (плавання) — не виконав норматив на Олімпійські ігри.

Сергій Стаховський (теніс) — не потрапив за рейтингом.

Дмитро Чумак (важка атлетика) — підозра у вживанні допінгу.

Ольга Ляхова (легка атлетика, біг на 800 метрів) — особисті причини.

Марта Костюк (теніс) — травма плеча.

До речі, найбільше золотих нагород Україна здобула на першій для себе Олімпіаді 1996 року (дев’ять).

Рекордними для нас за кількістю медалей стали також Олімпійські ігри в Пекіні (2008 рік). Тоді українці здобули 27 медалей: 7 золотих, 5 срібних та 15 бронзових.

А от Олімпіада-2016 стала для України антирекордною. До цього українці жодного разу не завершували виступи на Олімпійських іграх з показником менше, ніж у 20 медалей.

Коментарі