Новини

Вистава, перформанс і презентація книг: як і коли відбудеться фестиваль Meridian Czernowitz

У програмі заходів також всеукраїнські прем’єри трьох книжок, що побачать світ у видавництві «Мерідіан Черновіц» спеціально до фестивалю.

Архівне фото

З третього по п’яте вересня у Чернівцях відбудеться Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz.

Про це зазначають організатори заходу.

«Вкотре Україна, Німеччина, Австрія,  Швейцарія та Ізраїль об’єднають Чернівці на одній із найзнаковіших поетичних сцен Європи. Протягом першого вересневого вікенду українські та закордонні інтелектуали, поети, письменники, журналісти та митці братимуть участь у поетичних читаннях, дискусіях, презентаціях книжок, музичних та театральних заходах, автограф-сесіях», — мовиться у повідомленні.

Серед запрошених учасників фестивалю з закордону – поети Ноам Партом, Томер Дотан-Дрейфус (Ізраїль), Рудольф Буссманн (Швейцарія), Майя Гадерлап (Австрія),  іспансько-кубинський письменник і перекладач Хосе A. Кампос та інші.

Україну представлятимуть Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Катерина Калитко, Ірина Цілик, Тарас Прохасько й резиденти чернівецької молодіжної поетичної сцени фестивалю.

У програмі заходів також всеукраїнські прем’єри трьох книжок, що побачать світ у видавництві «Мерідіан Черновіц» спеціально до фестивалю. Йдеться про роман Артема Чеха «Хто ти такий?», збірку оповідань Романа Малиновського «Солодке життя» та книжку Бориса Брікера й Анатолія Вишевського «Мы не говорим на идиш» – всі за участю авторів.

У Чернівцях гості фестивалю матимуть змогу відвідати виставу «Хлібне перемир’я» за п’єсою Сергія Жадана. Її виконає Київський академічний театр драми і комедії на Лівому березі Дніпра (режисер — Стас Жирков). А також буде перформанс Юрія Андуховича та Кирила Цуканова («Сон Сови») за романом «Радіо Ніч».

Фокусна тема цьогорічного фестивалю — «Україна очима світу». Українські гості та учасники фестивалю говоритимуть про сприйняття нашої країни та її культурного сектора закордоном.

Уперше в історії фестивалю дискусійні заходи передбачають сурдопереклад.

«Meridian Czernowitz є конкурентоспроможним культурним продуктом, потужним інструментом залучення іноземного та внутрішнього туриста до Чернівців зокрема та України загалом. Є осередком формування міжнародних культурних зв’язків та створення позитивного іміджу України. Цим обумовлена фокусна тема, обговорення якої на фестивалі за широкої авдиторії (як офлайн, так і онлайн) дасть нам розуміння сильних сторін України в європейському культурному просторі та подальшої стратегії їх підсилення», — зазначили директорка фестивалю Євгенія Лопата та президент Meridian Czernowitz Святослав Померанцев.

Фестивальні події відбудуться з обов’язковим дотриманням карантинних норм. Трансляції частини заходів будуть доступні до перегляду онлайн на сайті www.meridiancz.com та сторінці Meridian Czernowitz у Facebook.

Усі заходи (українською та німецькою мовами) – безкоштовні.

Проєкт відбувається за підтримки Українського культурного фонду.  Партнери: Посольство Німеччини в Україні, Посольство Швейцарії в Україні, Австрійський культурний форум Київ, Pro Helvetia, Українсько-єврейська зустріч (UJE) та ін.

Коментарі